Премиерът Денков с ключово изказване за бюджета и еврозоната

В една от точките на днешното заседание ще приемем постановлението за изпълнението на бюджета за 2024 г.

Премиерът Денков с ключово изказване за бюджета и еврозоната | StandartNews.com

Бюджет 2024 е за хората и за силна икономика. Той ни приближава към еврото и към европейския начин на живот, защото има как да бъдем финансово отговорни, без това да бъде за сметка на хората и на бизнеса. Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание.

Ако трябва да определим с две думи Бюджет 2024 - това е бюджет за хората и за силна икономика, той ни приближава към еврото и европейския начин на живот, каза още премиерът. 

"В една от точките на днешното заседание ще приемем постановлението за изпълнението на бюджета за 2024 година. С него задаваме правилата, с които министерствата, държавните институции и общините ще могат да реализират своите политики", посочи министър-председателят.

Той подчерта и параметрите на това постановление - минималната работна заплата в страната е увеличена с почти 20% и стана 933 лева, до края на месец февруари ще бъдат актуализирани и заплатите в държавната администрация (актуализацията ще важи он 1 януари тази година); значително увеличен е и пакетът от социални помощи, без увеличаване на линията за бедност, предоставяне на допълнителни средства за закрила и подпомагане на децата; значително увеличени са и средствата за здравеопазване, финансирането на инвитро процедурите е увеличено с 20%, дават се и 15 млн. лева за репродуктивно здраве; има увеличение с 50% и на размерите на еднократната помощ при бременност и раждане; учебниците стават безплатни до 12 клас по всички основни предмети.

Правителството продължава и политиката по изграждане и реконструкция, пристрояване и надстрояване на детски градини и училища, остават и безплатни детските градини.

"Трябва да отбележим и новия начин, по който ще бъдат реализирани капиталовите разходи от министерствата и общините чрез проекти, които са обявени прозрачно, а тяхното изпълнение ще може да бъде проследявано", допълни академик Денков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай