Политолог посочи най-важните събития за годината у нас

Избори до дупка за никого не работят, на никого не помагат, каза Любомир Стефанов

Политолог посочи най-важните събития за годината у нас | StandartNews.com

Източник: БНТ, архив

Това че бе създадено редовно правителство и постигането на прагматична коалиция е най-важното вътрешно-политическо събитие на 2023 година. Следващото е конституционната промяна – трудно упражнение по самоуправление, което не е по силите на всяко Народно събрание. Това заяви в интервю за БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в Нов български университет.

„Политиците от мнозинството най-сетне откриват старата житейска формула, че не ти трябва закалена стомана, за да блъскаш по стената, а трябва гъвкава, която позволява адаптиране според момента, т.е. политическа далновидност и прагматизъм“, посочи Стефанов.

Според политолога сега се очаква актът с конституционните промени да отпуши процес, да постави началото за възвръщане доверието на българина към държавността.

„Избори до дупка за никого не работят, на никого не помагат. Големите актуални цели за целите на обществото за целия преход към политическо демократично самоуправление“, каза Любомир Стефанов.

Той смята, че президентът Румен Радев се е върнал в руслото на своите правомощия, а Бойко Борисов ще остане в политиката докогато той прецени – засега е незаобиколим фактор.

Колкото до събитията от последните дни според Стефанов Паметникът на съветската армия си отива там, където му е мястото. Демонтажът му едва ли ще се отрази на коалицията. Дори протестът в парламента не стигна по-далеч от дребни вандалски прояви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай