Политически блокаж след два дни консултации при Радев (ОБЗОР)

Съгласие, което да доведе до реализацията на първия мандат, очакват от ПП-ДБ

Политически блокаж след два дни консултации при Радев (ОБЗОР) | StandartNews.com

Източник: БНТ

Приключи и вторият ден от консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство. Дотук се стигна, след като на 6 март Николай Денков подаде оставка като министър-председател. Преди девет месеца от ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната–Демократична България“(ПП-ДБ) се разбраха за ротационно правителство, при което премиерският пост да заеме първо Денков, а след това вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел. През изминалия уикенд двете формации започнаха преговори за бъдещето управление.

Вчера на „Дондуков“ 2 бяха представители на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Днес при президента дойдоха от „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“ (ИТН). По време на консултациите някои от парламентарно представените формации изразиха нагласи за съставянето на правителство, а от опозицията поискаха предсрочни избори.

Нужда от повече време за преговори, отчетоха от ГЕРБ-СДС

Публичната комуникация между партиите в коалицията напоследък сякаш съживи призрака на предсрочните парламентарни избори, въпреки че промените в Министерския съвет бяха предварително планирани още преди девет месеца, каза президентът Румен Радев в началото на консултациите с ГЕРБ-СДС. Той ги попита дали смятат, че в обозримо бъдеще ще бъдат преодолени всички противоречия и как преценяват темпа на преговорите с партньорите от ПП-ДБ, както и готови ли са за връчването на мандата или имат нужда от още време.

Имаме нужда от стабилност, но трябва да се стъпва на принципна основа, заяви Мария Габриел на консултациите.

Преговорите текат, имаме общи точки, разговорите са конструктивни, имаме и различия и затова ни трябват преговорите, каза пред журналисти Габриел след края на консултациите. Тя определи тона на преговорите през почивните дни като конструктивен, но добави, че имат нужда от още малко време. Всеки има ясен документ, в момента е важно да работим върху общ текст, важно е да си дадем шанс да продължи конструктивният дух на преговорите, какъвто е до момента, каза още Габриел.

Съгласие, което да доведе до реализацията на първия мандат, очакват от ПП-ДБ

Държавният глава Радев попита представителите на ПП-ДБ дали са готови да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ – СДС и дали са склонни да продължат по същия път или да преразгледат отношенията си с ГЕРБ-СДС. Радев отбеляза, че през последните девет месеца основно ПП-ДБ са носили отговорност за управлението, като са се споразумели първата политическа сила да има официално един представител в Министерския съвет и са си осигурили твърдата подкрепа на ДПС за конституционните промени.

Преди девет месеца поехме отговорност, осъзнавайки риска, че тази отговорност ще нанесе политически щети, но според нас това си струваше, защото сега, след девет месеца, след приети два бюджета, след промени в Конституцията, след развиване на инвестиционните проекти, които бяха "заседнали" години наред, след отпушване на основните проблеми, свързани с енергийния преход, всъщност можем да кажем, че си струваше това усилие, каза премиерът в оставка Николай Денков.

Относно преговорите с ГЕРБ-СДС той отчете, че отношенията са сложни, но, „никой не е очаквал, че ще бъдат леки“. Намираме за правилен акта, че имаме сложени два документа на масата на преговорите, защото дали ще продължим и как ще продължим зависи от това как ще изглежда споразумението за управление оттук нататък, добави Денков. Според него има напредък във водените преговори с ГЕРБ-СДС и той смята, че трябва да продължат с това усилие.

Надявам се, че всички осъзнаваме, че е добре България да има стабилно правителство, което да продължи с реформите и европейския път, който ни събра заедно, заяви още Денков. Пред журналисти той коментира, че от ПП-ДБ очакват да бъде постигнато съгласие, което да доведе до реализацията на първия мандат. Ако не намерим съгласие с първия мандат - това вероятно означава, че отиваме на избори, каза още Денков.

ДПС ще "продължи да бъде фактор на стабилност"

Как виждат своята роля в следващ ротационен период, ако стигнем до такъв, и как преценяват шанса за създаване на правителство с първия мандат, попита Радев представителите на ДПС. Вашата парламентарна група активно подкрепяше управляващото мнозинство, без да е официално част от управлението, каза президентът. По думите му това е създало предпоставки за редица анализи, които се проектират и върху процеса на преговори включително, както и върху нюансите по отношение на плаващите мнозинства.

Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разберат и има ротация, ДПС ще продължи същата политика - да бъде фактор на стабилност и разумно да подкрепя онова, което смята, че е в полза на хората, заяви Йордан Цонев. Той отбеляза, че ДПС са имали конструктивна роля при съставянето на кабинета, водени от разбирането, че страната трябва да излезе от политическата криза, в която се намира повече от две години.

Надяваме се, основните субекти да намерят формулата, ако не - винаги има възможност да се намери друга конфигурация, но като че ли тя ще бъде доста трудна, коментира Джевдет Чакъров.

Предсрочните избори са задължителни според "Възраждане"

Президентът Радев попита представителите на "Възраждане" дали имат готовност да предложат формула за реализация на трети мандат, при неупех на първи и втори. Винаги сме готови да предложим вариант за управление на страната и винаги сме били готови със състав на правителство, каза председателят на ПГ на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Друг е въпросът дали тази формула ще срещне разбиране в този състав на това Народно събрание – не, няма да срещне, посочи Костадинов и заяви, че парламентарни избори в този момент не просто са наложителни, а задължителни.

При положение че имаме предсрочни парламентарни избори и те повторят близка конфигурация, тогава според вас как ще се продължава, попита Радев. Никой не може да каже каква ще бъде конфигурацията, отговори Костадинов. "Ако следваме тази логика, дайте да развъртим тогава изборите на томбола или да даваме мандатите на някой, който примерно наддаде", добави той. Според Костадинов успешна ротация означава неуспешно развитие за България.

От "Възраждане" повдигнаха темата относно референдума за запазване на българския лев и се обърнаха към президента: „Вие самият също имате вина за това, че ситуацията в държавата е такава, защото миналата година беше погазен тежко най-демократичният порив на българите след 1989 г., желанието ни за референдум за запазване на българския лев беше тежко погазено“. Тогава трябваше да застанете в позиция в защита на българския народ, а Вие не го направихте, каза Костадинов. Президентът отрече това да е вярно и заяви, че трябва да се уважава волята на българските граждани, но той няма как да издаде указ за референдум без ясно и категорично решение на Народното събрание. Аз се ръководя само и единствено от Конституцията, каквато и да е тя, каквато вие я направите в парламента - аз я изпълнявам, заяви Радев. Вие ме призовавате да се борим с беззаконието с беззаконие. Няма как да го направя, обърна се президентът към представителите на "Възраждане". България ще започне да прилича наистина на нормална, демократична държава, когато всички уважаваме законите, каза още Радев.

От "БСП за България" са готови за избори

Ако се стигне до трети мандат, готови ли сте да предложите формула за неговата реализация или оставате на тезата, че решението са нови предсрочни парламентарни избори, попита Радев "БСП за България". Президентът открои, че партията ясно се е позиционирала като опозиция на управляващите. Как преценявате остатъчния политически ресурс на това Народно събрание наистина да сформира устойчиво правителство, попита още Радев.

Нашата позиция е ясна и категорична още от първия ден на съставянето на това правителство. Времето доказва тази позиция, а тя е, че това правителство и това мнозинство са вредни за държавата, каза председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова. Агонията, в която вкараха България, може да се прекрати само с предсрочни избори, смята тя.

Отиваме на предсрочни избори, не могат да се разберат как да си поделят държавата, каза Нинова пред журналисти след консултациите. Разбрахме, че ГЕРБ искат още време, не видяхме увереност от ПП-ДБ да са се разбрали по въпросите, посочи тя. Отсъствието от консултациите на Асен Василев, Делян Пеевски и Бойко Борисов Нинова  определи като сигнал към президента. Тя заяви, че от БСП са готови за избори и ще участват в предсрочни.

Избори и експертен кабинет искат от „Има такъв народ“

Виждате ли нова политическа конфигурация, в рамките на този парламент, която да даде устойчиво управление,  попита държавният глава Румен Радев представителите на „Има такъв народ“. Той отбеляза, че с ИТН приключва цикълът от консултации – "с най-малката партия като брой, но не и като качество".

Най-добре е да се отиде на предсрочни избори. Ние имаме представа как би трябвало да се управлява България, каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. Той добави, че са заявявали, че за тях правилният подход е експертно правителство с широка парламентарна подкрепа. И партиите си носят отговорността за експертите, които са представили, като това експертно правителство наистина трябва да има програма по сектори и разписана, включително като стъпки във времето, каза Йорданов и посочи, че тази формула би могла да се реализира в следващ парламент. Според него трябва да минем през избори, защото най-малкото политическите партии, които са в момента в парламента, ще имат друга тежест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
kippin
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи