Окончателно! Плугчиева каза защо се е отказала да съветва Главчев

Надявам се, че в служебния кабинет вече ще настъпи нормалност, успокоение, сподели тя

Окончателно! Плугчиева каза защо се е отказала да съветва Главчев | StandartNews.com

Източник: бТВ

Решението служебният премиер Димитър Главчев да стане и външен министър е основната причина Милена Плугчиева да се откаже да бъде съветник на министър-председателя. Това съобщи самата тя в интервю за бТВ.

„Външният министър беше тема цяла седмица. Аз изразих мнение, което беше споделено от дипломатическата общност. Не можах да бъда полезна с това мнение и там, където мога да бъде полезна, и е нормално да се оттегля“, посочи тя.

„Надявам се, че в служебния кабинет вече ще настъпи нормалност, успокоение. Искрено желая успех на служебния кабинет – така, както имах желание и да помогна“, коментира Плугчиева.

Според нея Димитър Главчев не е трябвало да съвместява постовете на служебен премиер и на външен министър, а за такъв е трябвало да се излъчи дипломат с дългогодишен посланически опит.

„Особено в едни сложни обстоятелства – геополитически и с много кризи в Европа, смятам, че това беше работещото решение“, обясни Плугчиева.

„Никак не е весело, трябва много сериозно да гледаме на тези неща. Не смятам, че обществото трябва да живее с мисълта за непрекъснати промени. Мисълта, че всеки, във всеки един момент, може да стане министър, демотивира и обществото, и професионалистите, които градят кариера, да учат езици. Това не би трябвало да бъде принцип“, обясни Меглена Плугчиева.

„Аз съм от поколението, което беше възпитавано, че към успеха не води асансьор, а трябва да се ползва стълбата и човек да расте стъпка по стъпка. В момента сякаш се обръщат нещата и с асансьор веднага можеш да се качиш на министерския пост, не би трябвало да се случва така. Повече ми се струва, че става един партиен асансьор, много е опасно“, каза бившата дипломатка.

Тя смята, че с назначаването на Георги Тахов за министър на земеделието секторът ще бъде успокоен.

"Не биваше да се допуска предложението на бившия финансов министър Асен Василев за превръщането на държавните горски предприятия в еднолични акционерни дружества с право на фалит, приватизация и ликвидация. Това би било фатално за българските гори и за българската страна - в икономически, екологичен и социален план", категорична е Меглена Плугчиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай