Десислава Атанасова вече не е депутат! Спор в парламента

Против освобождаването гласуваха от БСП и "Има такъв народ"

Десислава Атанасова вече не е депутат! Спор в парламента | StandartNews.com

Източник: БНТ, архив

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС използваха гласовете си и освободиха Десислава Атанасова като народен представител. Един от депутатите на ПП-ДБ гласува против. В петък Атанасова беше избрана за конституционен съдия от квотата на Народното събрание.

Против освобождаването гласуваха от БСП и "Има такъв народ". "Възраждане" не участваха във вота.

Атанасова беше лидер на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 5 поредни Народни събрания - 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото и доскоро в 49-ото Народно събрание. Сега овакантеният й пост се заема от Бойко Борисов.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Парламентът гласува важно решение за Десислава Атанасова

ВИЖТЕ И: Официално. Потвърдиха новия пост на Бойко Борисов

Дори напускането на парламента на Атанасова предизвика спорове и нови коментари в пленарната зала за избора й като конституционен съдия.

Първо от "Възраждане" изчетоха декларация, в която призоваха президентът Румен Радев да не ходи на клетвата на Атанасова и Борислав Белазелков. После пък колегата на Атанасова Тома Биков реши да я защити, като от трибуната поиска да чуе аргументи за това защо и от кого би била зависима.

"Единственото обвинение е, че тя е била народен представител от ГЕРБ. Ние няма да позволим да се лустрират хора от ГЕРБ само за това, че се от ГЕРБ. Нямаме такава практика, няма и да имаме. Така че обвинението, че някой е член на ГЕРБ, за нас не е съществено. Даже не ни интересува кой как възприема членовете на ГЕРБ", предупреди Биков. Той обясни, че партията няма против натиска върху Атанасова, защото тя се е справила с него.

"Това е политически избор, да, защото Народното събрание е най-политическата институция. В нея участват само партии", посочи той.

От "Възраждане" обаче се обидиха и попитаха защо може Атанасова в Конституционния съд, но не може Николай Дренчев да е председател на комисията за контрол над службите.

"Днес на комисия по правни въпроси ще гласувате политическа лустрация срещу "Възраждане" и господин Дренчев", каза заместник-председателят на партията Цончо Ганев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай