Парламентът гласува важно решение за Десислава Атанасова

Миналата седмица парламентът избра Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за членове на Конституционния съд

Парламентът гласува важно решение за Десислава Атанасова | StandartNews.com

Източник: БНТ

Прекратяването на пълномощията на депутата Десислава Атанасова е първа точка от проектопрограмата за работа на Народното събрание тази седмица, съобщава БТА.

Миналата седмица парламентът избра Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за членове на Конституционния съд от квотата на парламента. Двамата трябва да положат клетва на 26 януари, съобщиха от КС на своя уебсайт.

Номинацията на Десислава Атанасова бе обявена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Тогава Борисов заяви, че ще оглави  парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Според страницата на парламента в 49-ото НС Десислава Атанасова е председател на парламентарната група от 12 април 2023г. до 23 януари 2024 г.

Вчера президентът Румен Радев сезира Конституционния съд срещу избора на нови съдии и призовава да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му. Решението му бе коментирано от парламентарно представените политически сили.

От ГЕРБ-СДС призоваха да не се оказва натиск върху независимия Конституционен съд. Депутатът от ГЕРБ-СДС и член на правната комисия към Народното събрание (НС) Рая Назарян припомни, че процедурата, проведена от парламента по избор на конституционни съдии, е публична, докато назначаваните от президента конституционни съдии, се прави еднолично.

Атанас Атанасов от "Продължаваме промяната - Демократична България" коментира, че президентът има право да сезира КС. Той определи като недопустими действията на държавния глава, свързани с апела му, да не се пристъпва към полагането на клетва на новоназначените конституционни съдии.

"Възраждане" обявиха, че също ще сезират Конституционния съд във връзка с избора на двамата конституционни съдии от квотата на парламента.

От ДПС посъветваха президента да подаде оставка още днес и да основе политическия си проект. Оттам са на мнение, че темата за Конституционния съд е приключила с избора на двамата достойни кандидати.

Апел към президента Радев да не присъства на клетвата отправи председателят на "БСП за България" Корнелия Нинова. Вчера те определиха като "правилни" действията на президента Радев.

От Станислав Балабанов от "Има такъв народ" определи хода на президента по сезирането на КС като "логичен".

Предварителният дневен ред на парламента предвижда още на второ гласуване да бъде разгледан Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавната финансова инспекция.

Очаква се парламентът да разгледа и годишните отчети за дейността на Българската телеграфна агенция, включващи и финансови отчети за 2020 г., 2021 г. и 2022 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай