Денков предупреди: Заели сме се с тежки реформи

Премиерът очерта основните дейности на правителството през следващата година и половина

Денков предупреди: Заели сме се с тежки реформи | StandartNews.com

Министър-председателят Николай Денков очерта основните дейности на правителството през следващата година и половина, като ги групира в три групи.

"Първата група е свързана с усъвършенстване на българските институции, които имат забавени реформи от години. Всички ги знаем, но по една или друга причина тези реформи не се случват или се случват половинчато. Имам предвид на първо място правосъдната система, където през последните месеци всички виждате, че има много активна работа и съществен напредък. Тук са държавната и областната администрация, която трябва да бъде дигитализирана. Това означава да се променят и нагласите и подхода на хората, които работят в тях. Тук са и образованието и здравеопазването като основни области, в които ако обществото не успее да отиде на съвременно ниво няма шанс да се справи с другите си задачи. Това са тежки промени, които трябва да бъдат реализирани и смея да кажа, че имаме доста ясен план как да се случи. Единственото затруднение е, че не може всичко еднакво интензивно да се движи и затова през последните седмици нашият фокус беше насочен изключително към правосъдната реформа, където заедно с колегите от Народното събрание успяхме да направим няколко съществени крачки", каза премиерът.

По думите му втората група дейности, по които се работи, е интегрирането в различните международни институции.

"Често става дума за амбициите ни да влезем в Шенген и еврозоната. По-малко се чува за амбицията да влезем в ОИСР, но и нам имаме напредък, както и в някои структури на ООН", отбеляза акад. Денков.

Третата група дейности е свързана с модернизацията на българската икономика.

"Ние имаме дълбокото убеждение, че нашия регион - България и съседните страни трябва да работим заедно и имаме амбицията да станем водещ регион в Европа", каза Денков.

В дългосрочен план едноличното управление не е добро, каза премиерът Николай Денков. Така той отговори на въпроса как се вземат решенията в новата политическа конфигурация. Премиерът даде за пример промененото първоначално намерение на парламента за дерогацията при преработката на руски петрол:

"Решително бях против това, което видях като текстове. Обадихме се, казахме - това няма как да се реализира, то просто не е реалистично. Успяхме да обсъдим. Оттам беше променено между първо и второ четене.  Това е само един пример за това, ако има уважение, ако има внимание, как може да се използва този диалог между различните институции, за да изкристализират, от една страна, правилни решения, а от друга страна - решения, които са припознати и могат да бъдат устойчиви във времето. Със съжаление трябва да кажа, че до момента има една институция, която не се включва в този процес. Това е Президентството. Това е разочароващо и предвид ситуацията, която се развива около нас, това би могло да бъде и доста вредно и затова моят призив към всички институции е да търсим диалога, да търсим начина, по който да обсъждаме, за да можем да вземаме най-правилните решения".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай