Денков хвърли тежки обвинения към ДАНС заради митниците

Той отчита свършеното през допълнителния десети месец от редовното управление

Денков хвърли тежки обвинения към ДАНС заради митниците | StandartNews.com

Източник: Министерски съвет

Вече от доста време се въртят слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици. За мен е много странно точно г-жа Банкова да бъде обвинена, че прикрива канали за дрога. Много е важно какво се случва, за да не се окаже, че я атакуват защото си върши работата. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков по повод вчерашния арест на директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова.

"Откакто беше назначена тя начело на Агенция "Митници", има рекордно количество задържани наркотици и контрабанда. Била е служител на ДАНС, така че няма да се учудя да има информация, която да може да използва. В агенцията има "сляпо петно" по отношение на корупцията", допълни той. И уточни, че никога не е говорил с Банкова, но я определи като човек с отлична репутация.

Денков обясни, че е поискал официално информация от ДАНС по казуса. "За да я получа, трябва специално разрешение от СГП, на която вече съм изпратил писмо. Нямаме координация между институциите. Ръководствата не са назначавани от мен, така че няма защо критиките да са към мен. Ако излезе обвинение и има доказателства срещу Банкова, тя ще понесе отговорност", посочи той.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Скандалът трещи! Адвокат проговори за задържаната шефка на митниците

Относно оставката на главния секретар на МВР Живнко Коцев премиерът подчерта, че знае, че отдавна има натиск върху него да напусне.

Знам, че г-н Живко Коцев е под сериозен натиск от страна на министъра от много време. От месец два има колебания дали може да остане на поста, защото не може да си върши работата. Имало е натиск да напусне, защото двамата не можели да работят заедно. Когато в една институция хората не могат да работят като екип, става много трудно", уточни академикът.

"Ако в едно министерство ключовият главен секретар и един министър не могат да работят заедно, е много трудно", добави той.

"С министър Стоянов много отдавна не съм говорил, той се дистанцира, даже не идва на последните МС. Той си е тръгнал по неговия път, нямам му особено доверие след последните неща, които станаха", обясни още Денков.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Главният секретар на МВР хвърли оставка

По думите му, ако е трябвало сега да състави кабинет, той е щял да заложи на същите имена, с изключение на едно-две. "Една не малка част от министрите са предложени от г-жа Габриел. Те бяха предложени от нея - на културата, на иновациите и растежа, на културата и т.н. Г-н Борисов за първи път предложи името на Калин Стоянов. Йоловски се провери от Божидар Божанов. Там е изненада как се развиха нещата. Там се случи нещо, което никой не очакваше", каза премиерът.

Той подчерта, че ПП-ДБ нямат мнозинство, че да сменят министри. "Ако зависеше от мен, отдавна и двамата щях да ги сменя. Подходящият момент беше именно ротацията", добави Денков.

"И с двамата много отдавна не съм имал директен и конкретен разговор. Не е нормално аз да научавам от медиите, че министър Йоловски бил заплашван от еди кой си. Не виждам как можем да проведем разговор с него. Йоловски доста работа свърши, но в същото време това, което се чува, е че министерството е в много лошо състояние. Много хора напуснаха, много хора продължават да напускат", уточни той.

На въпрос дали е питал Калин Стоянов защо патрулки са пазили клуба на Нотариуса, Денков отговори: "Казах му, че трябва да отговаря на въпроси, които са поставени публично. Негово задължение е да отговори, не знам защо, но той отлага отговорите. Когато все пак го прави, то го прави уклончиво. Какво значение има след като човек е мъртъв дали е бил сътрудник."

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай