Борисов с призив и предупреждение към партньорите от ПП-ДБ

Ядосан е от приказките, че няма да има ротация и че министри, без съгласието на ПП-ДБ, няма да се сменят

Борисов с призив и предупреждение към партньорите от ПП-ДБ | StandartNews.com

Източник: Фейсбук

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя и днес коалиционните партньори от "Продължаваме промяната-Демократична България" да дойдат на извънредното парламентарно заседание в петък. Той изтъкна, че ГЕРБ и ПП-ДБ, заедно с ДПС, трябва да отхвърлят ветото на президента.

"Самите те говореха, че е важно за плана за възстановяване. Защо да го отлагаме със седмица? Разбрахме се преди дни с Николай Денков, Кирил Петков, Атанас Атанасов, че трябва да се поправи законът - митниците да събират таксите, по въпроса за газа и хранилищата, които са монопол на "Лукойл", да се ползват и от други продавачи на горива в България. Към момента има дерогация, а на колонката е 3,30 бензинът. Защо при евтин уралски нефт толкова пари изтичат към дадена компания", попита Борисов.

"Ако се откажем от дерогацията, ще падне ли бензинът? Ако стане 2,50 лв., веднага да се откажем. Плавно си пълзи и стана 3,30 лв. Като бяха ПП на власт, бе 4 лв. Това бе граница. Какво се промени в тази рафинерия? По-високи заплати ли дадоха, токът ли се увеличи? Получиха 200 млн. компенсации за ток. Защо се вдига бензинът", продължи да пита лидерът на ГЕРБ.

Борисов подчерта, че уважава всички работници в рафинерията. "Тя ще работи. Дерогацията означава специален статут на българската рафинерия. Българските потребители трябва да получават по-евтини горива. Подкрепяме работниците и те ще имат своята достойна работа, просто предприятието трябва да си плати данъците и както в цяла Европа - свръхпечалбата, която е реално благодарение на техния труд. Тя да влезе в държавния бюджет, за да получат техните роднини пенсии и заплати", обясни Борисов, според когото хората в рафинерията трябва да имат тройни заплати.

Бойко Борисов е доволен от думите на финансовия министър и съпредседател на ПП Асен Василев, че работят активно с НАП да уточнят колко пари дължи на държавата "Лукойл".

"Цифрите, които пуснаха - ДДС, акцизите, не са данъци, които да са платили, важен е корпоративният данък. Като изнасят горива, да си спомнят, че държавата им възстанови и ДДС, и акциз. Не може в едната графа да отчитат, че дават на държавата, а в другата - че взимат от нея", заяви той. И обяви, че тази вечер Асен Василев и шефът на НАП Румен Спецов имат среща.

Борисов смята, че покрай кампанията всички са се изнервили и говорят неща, които не мислят. "Забравят как се случи тази сглобка. Коалиция и управление под някаква форма. Това е правителство, наречено Денков-Габриел. Габриел не е само министър, а единствен заместник министър-председател и всички назначения се правят от тях двамата", посочи той.

Ядосан е от приказките, че няма да има ротация и че министри, без съгласието на ПП-ДБ, няма да се сменят. "Но и министри на ПП-ДБ може да има само ако бъдат подкрепени от ГЕРБ. Или няма да има правителство, или трябва да се разберем как работи то", настоя той към ПП-ДБ. Борисов изрази притеснение, че критиките, които по-рано отправи Делян Добрев, вече се споделят от цялата ПГ на ГЕРБ и сам не може вече да ги контролира. 

Борисов напомни, че ако депутатите на ПП-ДБ не дойдат, след време тези на ГЕРБ няма да се явят. "Не става въпрос за златен пръст или други партии. Ако ГЕРБ не влязат на следващи заседания, ПП-ДБ трябва да работи с "Възраждане". Кирил Петков явно е чул призива на Костадинов. Нинова също нямало да дойде. Ако ние не дойдем - Петков трябва да отхвърля вето с "Възраждане" и БСП", заяви той. И отбеляза, че ротацията е далеч, а сега има по-важни проблеми за решаване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай