Асен Василев с нови данни за минималната заплата и пенсиите

По думите му Бюджет 2024 постига трайно повишаване на пенсиите

Асен Василев с нови данни за минималната заплата и пенсиите | StandartNews.com

Източник: БТА

Минималната работна заплата става 933 лв. от 1 януари, заяви за пореден път финансовият министър Асен Василев, който взе участие в заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Увеличението ще стане факт, ако депутатите приемат проектобюджета.

"В Черна гора тази година минималната заплата е 1042 лв., а в Северна Македония е 946 лв. сега, в Сърбия тя е 1070 лв. Това са държави с по-малък БВП на глава от населението у нас, а в Румъния е 1296 лв. От всички наши съседни държави ние сме на опашката. Длъжни сме да не позволяваме да се оформят гета с ниско заплащане, некачествен труд и изоставени региони, защото това се случва и в развити страни, ако ножицата в доходите се отвори", обясни Василев.

Финансовият министър посочи още, че 10 млрд. лв. са инвестициите и там бележим 25% увлечение.

По думите му Бюджет 2024 постига трайно повишаване на пенсиите.

Василев посочи, че правителството иска да запази подоходния данък. Той съобщи за нарастване на заетостта и за намаляване на безработицата. Средната безработица е 4 на сто. Ръстът на възнагражденията, който се планира, е около 11 на сто.

Бюджетът общо възлиза под 36 на сто от БВП.

По искане на партиите в Народното събрание капиталовата програма ще бъде разделена на две приложения. Едното е за инвестиции в общините и другото за инвестиции в национални приоритетни проекти.

"Това е първа стъпка към истинско капиталово бюджетиране", зави Асен Василев.

Запазват се редица политики. Няма промяна в данъчните ставки. Продължава политиката от 2021 г. за увеличение от 600 лв. данъчен кредит за отглеждане на деца. Учителската заплата се формира на база 125% от средната заплата.

Запазват се всички програми за инвестиции в детски градини и ремонти на училища. Предвиждат се 80 млн. лева за учебници, 93 млн. лв. увеличение на средства за храна и издръжка на ученици, 50 млн. лева за спортни площадки и физкултурни салони. 38,4 млн. за академичния състав. 6 млн. се отпускат за стипендии. 100 млн. за Софийския университет "Св. Климент Охридски". В здравеопазването са предвидени 68 млн. за повишаване на заплатите в Спешна помощ и РЗИ-тата.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Кольо
преди 5 месеца

Да работиш...и да не работиш...пенсиите са еднакви...едните работят 40 години...другите15...няма голяма разлика.

Откажи