Асен Василев отряза пенсионерите, отказа им голяма радост за Великден

По-рано днес от ГЕРБ-СДС и ДПС поискаха добавките

Асен Василев отряза пенсионерите, отказа им голяма радост за Великден | StandartNews.com

Финансовият министър в оставка Асен Василев отхвърли идеята да се дадат великденски добавки на най-бедните пенсионери.

Позицията на Министерството на финансите под мое управление винаги е била да се дават трайни увеличения на пенсиите, а не еднократна помощ, заяви на брифинг Василев.

"2024 г. от 1 юли е заложено в Закона за бюджета средната пенсия да достигне 883 лв., което е почти 100 лева увеличение за всички пенсионери всеки месец, а не 75 лв. еднократно, предизборно. Даването на добавки предизборно, дали ще ги наречем коледни или великденски, е изключително порочна практика", обясни той.

Според Асен Василев това дели пенсионерите на групи: "Ако един човек има пенсия 527 лв., той няма да получи добавка, ако пенсията му е 524 лв., той ще получи 75 лв. добавка. Защо делим пенсионерите, а не правим трайно увеличение на техните пенсии? Трайно увеличение, което те са заслужили на база техния стаж и на техния принос в осигурителната система."

По-рано днес от ГЕРБ-СДС и ДПС съобщиха, че по инициатива на социалната и бюджетната комисии ще внесат промени в бюджета на ДОО за еднократни суми за пенсионерите под линията на бедност. Става дума за 40 милиона лева.

"Държавата трябва да възстанови традицията, при която пенсионерите получават добавки", заяви в парламента Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

"Тези суми ще станат факт с вътрешни размествания на бюджета. След анализ на приходите и разходите ще търсим други възможности да подкрепим тези социалноуязвими групи", допълни Йордан Цонев от ДПС.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: ГЕРБ и ДПС зарадваха пенсионерите! Нови добавки

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай