Психолог проговори за насилието. Всеки си затваря очите

Гражданите трябва да докладват

Психолог проговори за насилието. Всеки си затваря очите | StandartNews.com

Насилието, упражнено над 5-годишно момченце от Пловдив, която потресе цяла България предизвика редица въпроси - как се стигна до поредната жестокост и има ли пропуск в работата на институциите?

Темата беше коментирана от клиничния психолог Надежда Стойчева от фондация „Анимус”и адвокат Пламен Борисов, предават от Nova.

„Големият проблем е, че трудно се разпознават случаите на насилие върху дете. Всеки си затваря очите, подминава го, по този начин случаите стават изключително драстични”. Това заяви клиничният психолог Надежда Стойчева.

„Всеки български гражданин, по Закона за защита на детето, има право да докладва, ако види или чуе за насилие върху дете. Институциите трябва да бъдат информирани – в случая отделът за закрила на детето”, каза Стойчева.

За случая в Пловдив адвокат Пламен Борисов заяви, че щом има дело между родителите, Агенцията за закрила на детето трябва да изготви социални доклади. „Няма как този отдел да не е знаел какво е състоянието на детето”, каза адв. Борисов. „Делото е висящо, друг е въпросът, че правосъдието е бавно”, коментира още Борисов.

По думите му на теория малтретираното дете в Пловдив може да бъде дадено на биологичния баща. „Бащата може да поиска привременни мерки от съда, които да включват преместване на местоживеенето на детето в Германия. Само че това нещо българският съд не го прави, тъй като се сменя и подсъдността на делото, защото то вече не е тук в България и никой не знае какво става. На практика, не съм имал такъв случай”, заяви адв. Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Илья
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи