Примката се затяга! Жестоки наказания за насилници в нета

По инициатива на "Киберзащитници" депутатите пишат нови мерки срещу онлайн тормоза на деца

Примката се затяга! Жестоки наказания за насилници в нета | StandartNews.com

* За 1 година! По-малко наранени деца, повече педофили в затвора

* По инициатива на "Киберзащитници" депутатите пишат нови мерки срещу онлайн тормоза на деца

Драконовски наказания срещу насилието над ученици в нета поискаха участниците във втория международен форум "Заедно срещу кибертормоза на деца", организиран от Българска академия за сигурност и медия "Стандарт" в София. Патрон на дискусията бе вицепремиерът Мария Габриел.

ВИЖ ОЩЕ: Киберзащитници! Нови мерки срещу тормоза на деца в нета

Над 100 представители на изпълнителната и законодателната власт, топ криминалисти от ГДБОП и НСлС, ректори, дипломати, директори на училища, представители на неправителствените организации и Българската православна църква се събраха в София, за да отчетат свършеното за една година от предишния форум до сега и да набележат нови мерки срещу кибертормоза на деца.

Ново законодателство с инкриминиране на всички форми на тормоз на деца в нета поискаха участниците в конференцията. В момента законът наказва само сексуалното насилие над деца в нета. Обиди, заплахи, изнудване, психологически тормоз не попадат под ударите на НК и НПК. Участниците в дискусията настояха и за регистър на насилниците в нета. 

Най-голямата заплаха за младите от 14 до 25 години

Кибертормозът е най-голямата заплаха в социалните мрежи за младите хора между 14 и 25 години. Това сочи проучване на съвместната инициатива между Националната мрежа за децата в България и Eurochild за най-големите опасности в онлайн пространството. На първо място е кибертормозът, следван от злоупотреба с личните данни, хакерските атаки и фалшивите новини, съобщи издателят на медия „Стандарт” Славка Бозукова, откривайки форума. "Стандарт" е дългогодишен партньор на инициативата „Киберзащитници”, органицирана от председателя на Българска академия за сигурност Владимир Бронфенбренер.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Програма "Киберзащитници" спаси 70 000 деца в нета

Благодарение на програма „Киберзащитници” 70 000 по-малко са наранените деца в нета през последните две години, съобщи г-жа Бозукова. Още по-впечатляващ е фактът, че процентът на децата, засегнати от тормоз в онлайн пространството за България в края на 2023 е 51.9 процента, който е под средния за ЕС. Това е цел, която председателят на Българска академия за сигурност си бе поставил за изпълнение до края на 2024 г., но тя бе реализирана до края на 2023 г., посочи още издателят на "Стандарт". 

Софтуер на ФБР лови 4 пъти повече педофили

Още една голяма цел, която бе реализирана за една година, отчете конференцията. Ресурсът на Дирекция „Киберпрестъпност” в ГДБОП е удвоен, съобщи директорът й Владимир Димитров. Миналата година на първия международен форум съобщих, че имаме само 4-5 души екип, което не ни позволява да залавяме по повече от един престъпник седмично. От март миналата година отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП стана дирекция, ресурсът бе удвоен. Съставът ни вече е 10 души, скоро ще сме 11 и вече залавяме по четирима-петима престъпници на седмица, каза Димитров.

ВИЖ ОЩЕ: Софтуер на ФБР лови по четирима педофили в нета на седмица

Работата на дирекцията е на първо място да противодейства на български граждани, които неправомерно свалят от интернет материали с детска сексуална експлоатация.
Ловим ги чрез специализиран софтуер, осигурен ни с помощна на ФБР и Интерпол. Със съдействието на Следствието и прокуратурата образувахме досъдебни срещу тези лица, каза Димитров.

Дупки в закона пречат на следователите

Един от основните проблеми е, че кибертормозът не е ясно инкриминиран в законодателството, а само отделни негови форми, заяви Светослав Василев, директор на дирекция „Киберпрестъпления“ в Националната следствена служба (НСлС). Той добави, че все по-често се разследват форми на кибертормоз, които изискват бързи действия. Василев отбеляза, че основната проява на кибертормоз над деца е кражбата на самоличност, създаването на фалшиви профили в интернет, чрез които се уврежда имиджът на детето пред съучениците му и го докарва до различни състояния, дори самоубийство.

Апелът ми е към народните представители е: Запознайте се с опита на другите страни и го приложете, обърна се към депутатите, участващи във форума, Василев. 

ДПС вкарва дебата в парламента, иска промени в НК и НПК

Дискусия в парламента за мерки срещу кибертормоза над деца с участието на юристи от всички парламентарни групи ще инициира народният представител от ДПС Мюмюн Мюмюн, зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Дебатът ще е в партньорство с комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Трябва да пренесем диалога за киберзащита в Народното събрание. С помощта на компетентни лица е нужно да се обсъди разрешаването на проблема. Готов съм да окажа пълно съдействие за прекратяването на това деяние, ангажира се Мюмюн. Той съобщи, че миналата седмица е направена важна промяна в закона за МВР, засягаща битката срещу кибертормоза над деца. И тя е разширяване на понятието изнудване.

ВИЖ ОЩЕ: Мюмюн Мюмюн: Форум в парламента за киберзащитата на деца

Ръководителят на отдел „Киберпрестъпления” към Националната следствена служба Светослав Василев благодари на ДПС, че партията единствена е привлякла общественото внимание върху проблема с обширната мрежа от сайтове за руска пропаганда и дезинформация и е сезирала ДАНС и МВР.

ВИЖ ОЩЕ: Следствието благодари на Пеевски за сигнала срещу руската пропаганда

Лидерът на ДПС Делян Пеевски изпрати сигнал до и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, до главния секретар на МВР Живко Коцев и шефа на ДАНС Пламен Тончев за спешно и неотложно сезиране на органите за мрежа от 400 роботизирани сайта, които провеждат дезинформационна война и проруска пропаганда на територията на България.

Мария Габриел: Наша е отговорността децата ни да имат безопасна онлайн среда

Центърът за безопасен интернет в България съобщава, че за периода януари - септември 2023г. е получил и обработил над 32,000 сигнала за вредно съдържание, като над 90% от сигналите са свързани със сексуална експлоатация над деца онлайн, заяви вицепремиерът Мария Габриел в посланието си към форума. 

ВИЖ ОЩЕ: Мария Габриел: България има нужда от бъдещите си таланти

Не можем да си позволим да бъдем безучастни. Наша е отговорността да се погрижим нашите деца, децата на България, да имат достъп до безопасна онлайн среда и да се възползват от възможностите, които процесът на цифрова трансформация предлага, допълни тя.

Като заместник министър председател и министър на външните работи на България, водещ приоритет за мен остава подкрепата за деца и млади хора. Министерство на външните работи е изградило дългогодишни партньорство с водещи български университети, целящи да подкрепят младите хора в развитието на критично и иновативно мислене, конкуренти умения и визия за бъдещето, подчерта Габриел.

4 огромни риска за децата в нета

Рисковете в онлайн пространството са много – засрамване, изнудване, наркотици, социално посегателство, съобщи председателят на Българска академия за сигурност Владимир Бронфенбренер.

ВИЖ ОЩЕ: 4 огромни риска за децата в нета. Предупреждението

Рисковете, на които са изложени децата, са в 4 групи. В първата влизат т.нар. пасивни ползватели на детска порнография, които не нараняват учениците.

Втора категория риск е писменият чат с деца. Следващата група е обменът на снимки, четвъртата – най-опасната, е обмен на видеосъдържание и търсенето от възрастни на физически контакт с деца, обясни експертът по киберсигурност.

Мнозина мислят, че първата категория не е опасна, защото в нея влизат хора, които потребяват, но не нараняват. Но това не е така, категоричен бе Бронфенбренер. И съобщи най-тревожната статистика: Почти 100% от децата, попаднали в първата категория, стигат до четвъртата.

Затова наказанията за престъпници от първата категория в повечето държави са много сериозни, съобщи Бронфенбренер.

МОН: Нови учебни програми

Уменията за работа с цифрова информация, дигитално-медийната грамотност и критичното мислене трябва да бъдат по-широко застъпени хоризонтално в учебните предмети. Това се обсъжда в работната група, която изготвя нова визия за учебните програми, съобщи заместник-министърът на образованието и науката д-р Емилия Лазарова.

ВИЖ ОЩЕ: МОН: Медийната грамотност трябва да присъства във всички предмети

Тя посочи, че в новите учебни програми по компютърно моделиране за 3. и 4. клас и в актуализираните програми по информационни технологии за 5.-10. клас тези теми са застъпени и има специално посветени уроци на тях. В часовете на класа киберсигурността и кибертормозът също са част от задължителните теми, обясни Емилия Лазарова.

През този месец Министерството на образованието и науката издаде насоки за работа с изкуствен интелект, които бяха изработени с помощта на много организации, ангажирани с проблемите на образованието на децата и учениците и имат препоръчителен характер.

МОН отчита ясно реалностите на съвременния свят. Вече всички ученици, учители и директори в образователната системата имат своя електронна идентичност. Функционира и дигиталната раница, която дава огромни възможности на преподавателите и учениците, каза д-р Лазарова.

Епископ Арсений: Вероучението ще ни спаси от умствени изроди и морални чудовища

Българската църква апелира да има вероучение в училищата, за да възпитат те добри граждани на нашето отечество, заяви епископ Арсений, викарий на пловдивския митрополит Николай.

ВИЖ ОЩЕ: Епископ Арсений: Вероучението ще ни спаси от умствени изроди и морални чудовища

Превенцията на децата от всякаква агресия - и кибер, и морална и нравствена, е вероучението, което дава фундамента – Господ е създал човека по свой образ и подобие, каза епископ Арсений.

Но какво значи защита?! Навярно като добри граждани знаем, че има насилник и жертва. Жертвата са нашите деца. Насилникът обаче и той е бил дете. Така виждаме, че основният проблем е в семейството, което дава фундамента в развитието на човешката личност. Сред това е образованието, каза Негово преосвещенство.

„Българското училище дава познание, но за голямо съжаление, през последните години настъпиха много промени в него.

Днес се раждат умствени изроди и морални чудовища – убийството в Цалапица, извършено от двама ученика, е доказателство за това. Те са рожба на едно българско семейство и на едно българското училище”, каза с огромна тъга духовникът.

В Пловдивска епархия благодарение на МОН и РУО има 5000 деца от цялата област, които учат вероучение. Децата са съвсем различни, когато знаят какво е добро и зло. Предметът няма да засили желанието им да станат духовници, но ще ги направи просто човеци, категоричен бе дядо Арсений.

Той предложи форум за защита на българския учител - идея, която веднага бе приета от "Стандарт" и ръководителя на РУО София Ваня Кастрева. Подготовката му вече започна.

Ваня Кастрева: ГДБОП с уроци за учителите по безопасен интернет

Много важен е процесът на възпитанието, а то започва от семейството. Затова РУО-София е обърнало специално внимание на детските градини. Направихме семинар с 218 колеги за взаимодействието с родителите. Технологиите навлизат през семейството. Много от родителите дават в ръцете на детето си смартфон и го оставят да сърфира без да знае за какво става дума, посочи бившият зам.-министър на образованието Ваня Кастрева, сега директор на РУО-София.

ВИЖ ОЩЕ: ГДБОП с уроци за учителите по безопасен нет

Тя подчерта, че борбата с тормоза и насилието над деца в интернет минава през квалификацията на педагогическите ръководители и през обучението на родителите.

Затова РУО-София планира заедно Владимир Димитров, директор Дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП, провеждането на семинар за квалификация за учители и директори, на който да бъдат представени начините за превенцията и да бъдат споделени добрите практики.

Намалява процентът на обиди в социалните мрежи

Една от оперативните цели, които сме заложили в националната програма за превенция на насилието за периода 2023-2026 г., е гарантиране на правото на закрила на децата от киберпространството, съобщи Георги Иванов, заместник директор на Държавната агенция за закрила на детето.

Част от дейностите включват увеличаване медийна грамотност на децата, чрез класни и извънкласни дейности, повишаване на медийната грамотност, както и на техните родители. Много често децата не могат да направят разлика между това, което е правилно и кое не е вярно, каза Иванов.

Имаме една добра връзка родител-дете, съобши Георги Иванов. 89,2% от децата споделят, че не са били жертва на кибертормоз през 2023 г., докато през 2022 г. това са казвали 85% от учениците. През 2022 г. 33% от децата са съобщили, че са обидили някого в онлайн пространството. През 2023 г. този процент е намален на 27%. Децата разбират, че начинът на комуникация не е през киберпространството и обидите, категоричен бе Иванов. 

УНСС: Основа на превенцията е образованието

В борбата с кибертормоза ключова роля играе образованието. Трябва да има обучение, свързано с предотврaтяването на тази лоша практика, заяви ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, който е един от големите експерти по национална сигурност у нас.

ВИЖ ОЩЕ: Проф. Димитър Димитров : Ключова роля в борбата с кибертормоза е образованието

Имаме остра нужда от защита. В УНСС освен, че сме изградили такава, предлагаме и обучение в бакалавърска и магистърска степен, съобщи проф. Димитров.

Като предпазна мярка освен защита, трябва да има етика и морал в отношенията. Технологиите дават възможност за тормоз по множество канали и трябва да предпазим нашите ученици и студенти. В тази връзка трябва комуникация с учениците и студентите, защото в противен случай може да доведе до сериозни последици, смята ректорът на УНСС. 

Клипове срещу кибертормоза в градския транспорт, музеи и библиотеки

Клипове за превенция срещу кибертормоза над деца ще пусне Столична община в метрото и в градския транспорт, съобщи зам.-кметът Иван Гойчев.

ВИЖ ОЩЕ:  Клипове срещу кибертормоза в градския транспорт

Учениците прекарват много време в градския транспорт. Родителите им са с тях. Клиповете са добра възможност за обсъждане на проблема в семейството, каза Гойчев. Според него клиповете могат да се излъчват в музеи, библиотеки, паркове.

Едно училище с пилотна програма "Киберзащитници"

От март 2024 г. стартира пилотното училище - "Киберзащитници" в СУ "Христо Ботев" в гр. Септември, съобщи директорката му Галина Дишкова. Училищното ни ръководство организира обучение за педагогическите специалисти и за всички ученици от 4-ти до 8-ми клас. Според обратната връзка, дадена от учениците, те определят обучението като полезно, страхотно и важно, заяви Дишкова.

ВИЖ ОЩЕ: Едно училище с пилотна програма "Киберзащитници"

След обучението учениците споделят, че се чувстват по-сигурни, когато ползват дигиталните платформи. Учителите смятат, че подобно обучение трябва да бъде проведено и с родителите.

Директори искат национална програма

Защо да няма национална програма за киберзащита, която да тече през Министерството на образованието и науката, попита Елеонора Лилова, директор на 2-ро СУ, която е била шеф на Агенцията за закрила на детето.

ВИЖ ОЩЕ: Елеонора Лилова: Няма национална програма за киберзащита

През 2019 г. бяха направени първите стъпки, когато стартира програма "Киберзащитници" ние решихме, че това е нещото, от което имаме нужда. Тя е изключително ценна и на колкото повече места се внедрява, толкова повече ще има ползи, а те са много, категорична бе Лилова.

Дипломати бяха специалните гости

Специални гости на втория международен форум форума "Заедно срещу кибертормоза на деца" бяха посланикът на Северна Македония Н.Пр. Агнеза Поповска, на зам.-посланикът на Украйна г-жа Анна Тертична.

Славка Бозукова с г-жа Анна Тертична

Премиерът ни е в Киев, за да потвърди за пореден път пълната ни подкрепа към Украйна, каза Славка Бозукова. И допълни: "А ние тук изказваме и огромното си състрадание към всички деца на Украйна, които освен всичко друго, са и жертва на киберзаплахи. В тази връзка огромно е значението и подкрепата на ЕС в рамките на новосъздадения Талински механизъм за киберсигурност".

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай