Мария Габриел: България има нужда от бъдещите си таланти

Подкрепата на младите хора е основен приоритет, каза вицепремиерът

Мария Габриел: България има нужда от бъдещите си таланти | StandartNews.com

Понижаването на броя на пострадали деца в цифровото пространство през последните две години, което Българската академия за сигурност отчита, е доказателство, че благодарение на споделените усилия и устойчиво сътрудничество, страната ни показва добри резултати в борбата с кибертормоза на деца. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел в поздравлението си към втория международен форум „Заедно в борблата с кибертормоза на деца”, който се проведе днес под неин патронаж. Форумът се организира от Българска академия за сигурност и медия „Стандарт”.

Като заместник министър-председател и министър на външните работи на България, водещ приоритет за мен остава подкрепата за деца и млади хора. Министерство на външните работи е изградило дългогодишни партньорство с водещи български университети, целящи да подкрепят младите хора в развитието на критично и иновативно мислене, конкуренти умения и визия за бъдещето, заявява Габриел.

България има нужда от своите деца, от бъдещите си таланти, които да изберат да развиват своя потенциал в страната ни. Ние сме тези, които можем да им осигурим сигурност и подкрепа - с диалог, сътрудничество и навременна намеса, казва още вицепремиерът.

Ето цялото послание на Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи, към втория международен форум „Заедно в борбата с кибертормоза на деца”:

Уважаема г-жо Бозукова,

Уважаеми г-н Бронфенбренер,

Благодаря за поканата да бъда патрон на форума „Киберзащитници" под надслов „Заедно в борбата с кибертормоза на деца". Защитата на децата в онлайн пространството е тема, която изисква повишено внимание и осведоменост от страна на държавните институции, частния сектор и гражданското общество. Само с общи усилия можем да се справим с този феномен и да осигурим ефективна и навременна подкрепа за всички деца.

Поздравявам председателя на Българската академия за сигурност, Владимир Бронфенбренер, за създаването на програмата „Киберзащитници" за деца в България, както и за успешното партньорство с Агенцията по защита на детето в киберпространството - Израел. С радост отбелязвам и добрите резултати на съвместната кампания на „Стандарт" с програмата за повишаване на обществената информираност за безопасността в онлайн пространството.

Понижаването на броя на пострадали деца в цифровото пространство през последните две години, което Българската академия за сигурност отчита, е доказателство, че благодарение на споделените усилия и устойчиво сътрудничество, страната ни показва добри резултати в борбата с кибертормоза на деца.

Живеем в свят, в който голяма част от живота на всеки от нас преминава в киберпространството. Децата и младежите са тези, които са изложени все по-често на онлайн съдържание. Това повишава и уязвимостта им от заплахи за онлайн тормоз или сексуална експлоатация.

Центърът за безопасен интернет в България съобщава, че за периода януари - септември 2023г. е получил и обработил над 32,000 сигнала за вредно съдържание, като над 90% от сигналите са свързани със сексуална експлоатация над деца онлайн.

Не можем да си позволим да бъдем безучастни. Наша е отговорността да се погрижим нашите деца, децата на България, да имат достъп до безопасна онлайн среда и да се възползват от възможностите, които процесът на цифрова трансформация предлага.

За тази цел приоритет трябва да бъде развитието и подобряването на цифровата грамотност на децата, техните родители и преподаватели. Изграждането на умения в цифровото пространство ще насърчи развитието на критично мислене сред младите хора и ще ги подготви за рисковете за тяхната безопасност онлайн.

Планът за действие в областта на цифровото образование на Европейската комисия има водеща роля в развитието на цифрови умения сред бъдещите лидери на Европа. През 2018 г., по моя инициатива бе стартирана кампанията SaferInternet4EU — първата общоевропейска кампания за по-безопасен интернет. Тя постигна значителни резултати за повишаване на осведомеността за рисковете онлайн и обмена на добри практики.

В качеството си на еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж представих и Насоки за учители и преподаватели за справяне с дезинформацията и насърчаване на цифровата грамотност чрез образование и обучение. Те са добър пример за това как най-близките до децата хора могат да изградят защитена среда за тяхното развитие.

Като заместник министър-председател и министър на външните работи на България, водещ приоритет за мен остава подкрепата за деца и млади хора. Министерство на външните работи е изградило дългогодишни партньорство с водещи български университети, целящи да подкрепят младите хора в развитието на критично и иновативно мислене, конкуренти умения и визия за бъдещето.

Не трябва да забравяме и нуждата от ефективно, действащо законодателство. Приетите от ЕС временни правила, които дават възможност на доставчици на уеб услуги да информират за сексуален тормоз над деца онлайн са със срок до 2026г. През май 2022г. Европейската комисия предложи ново законодателство за предотвратяване и борба със сексуалното малтретиране на деца онлайн. Вярвам, че предложеният за изграждане независим Център на ЕС за сексуалното насилие над деца ще окаже надеждна подкрепа за уязвимите групи и ще постави този важен проблем високо в европейския дневен ред.

Бих искала да благодаря още веднъж за поканата и за организацията на този изключително важен форум. Той е отлична възможност за развитие на междусекторно сътрудничество и обмен на информация и добри практики - за да могат нашите деца да живеят и да се развиват в една по-безопасна онлайн среда.

Скъпи участници, използвайте събитието днес, за да обедините усилията си и да надградите постигнатите резултати в борбата с кибертормоза на деца. България има нужда от своите деца, от бъдещите си таланти, които да изберат да развиват своя потенциал в страната ни. Ние сме тези, които можем да им осигурим сигурност и подкрепа - с диалог, сътрудничество и навременна намеса.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Стоян
преди 2 месеца

Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук:--- https://use.my/medinfo

Откажи