ГДБОП с уроци за учителите по безопасен нет

Превенцията започва от детската градина, каза Ваня Кастрева

ГДБОП с уроци за учителите по безопасен нет | StandartNews.com

Физическото насилие в училищата вече е изместено от вербалното насилие и насилието в киберпространството. Това заяви ръководителят на столичното Регионално управление на образованието Ваня Кастрева по време на втория международен форум "Заедно срещу кибертормоза на деца", който се проведе под патронажа на вицепремиера и външен министър Мария Габриел. Организатори бяха Българска академия за сигурност и медия "Стандарт".

ВИЖ ОЩЕ: Мария Габриел: България има нужда от бъдещите си таланти

Медийната грамотност е изключително важна, за да разгърнем потенциала на нашите деца, за да могат да познават своите прави и отговорности, каза Кастрева.

ВИЖ ОЩЕ: Клипове срещу кибертормоза в градския транспорт

Заедно можем повече е мотото на РУО, съобщи тя. Ние в Владимир Бронфенбренер бяхме първите, които презентирахме опита на Израел в борбата с кибертормоза на деца. Кибертормозът и насилиено са тъмните страни на дигиталната епоха в която живеем, посочи Ваня Кастрева.

ВИЖ ОЩЕ: Епископ Арсений: Вероучението ще ни спаси от умствени изроди и морални чудовища

Тя припомни, че РУО София бе първото управление, което направи правила за безопасен интернет. 

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Програма "Киберзащитници" спаси 70 000 деца в нета

ВИЖ ОЩЕ: 4 огромни риска за децата в нета. Предупреждението

Много важен е процесът на възпитанието, а то започва от семейството. Затова РУО-София е обърнало специално внимание на детските градини. Направихме семинар с 218 колеги за взаимодействието с родителите. Технологиите навлизат през семейството. Много от родителите дават в ръцете на детето си смартфон и го оставят да сърфира без да знае за какво става дума, посочи бившият зам.-министър на образованието.

ВИЖ ОЩЕ: Софтуер на ФБР лови по четирима педофили в нета на седмица

Тя подчерта, че борбата с тормоза и насилието над деца в интернет минава през квалификацията на педагогическите ръководители и през обучението на родителите.

Затова РУО-София планира заедно Владимир Димитров, директор Дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП, провеждането на семинар за квалификация за учители и директори, на който да бъдат представени начините за превенцията и да бъдат споделени добрите практики.

ВИЖ ОЩЕ: Мюмюн Мюмюн: Форум в парламента за киберзащитата на деца

Благодаря ви, че сме заедно. Убедена съм, че ще успяваме заедно, обобщи Кастрева.

ВИЖ ОЩЕ: МОН: Медийната грамотност трябва да присъства във всички предмети

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Стоян
преди 2 месеца

Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук:--- https://use.my/medinfo

Откажи