Епископ Арсений: Вероучението ще ни спаси от умствени изроди и морални чудовища

Силни думи на Негово преосвещенство на форума Киберзащитници

Епископ Арсений: Вероучението ще ни спаси от умствени изроди и морални чудовища | StandartNews.com

Българската църква апелира да има вероучение в училищата, за да възпитат те добри граждани на нашето отечество. Това заяви епископ Арсений, викарий на пловдивския митрополит Николай, по време на втория международен форум „Заедно в борбата срещу кибертормоза над деца”, организиран от Българска академия за сигурност и медия „Стандарт”. Дискусията е под патронажа на вицепремиера и външен министър Мария Габриел.

Превенцията на децата от всякаква агресия - и кибер, и  морална и нравствена, е вероучението, което дава фундамента – господ е създал човека по свой образ и подобие, каза епископ Арсений.

Но какво значи защита?! Навярно като добри граждани знаем, че има насилник и жертва. Жертвата са нашите деца. Насилникът обаче и той е бил дете. Така виждаме, че основният проблем е в семейството, което дава фундамента в развитието на човешката личност. Сред това е образованието, каза Негово преосвещенство.

„Българското училище дава познание, но за голямо съжаление, през последните години настъпиха много промени в него.

Днес се раждат умствени изроди и морални чудовища – убийството в Цалапица, извършено от двама ученика, е доказателство за това. Те са рожба на едно българско семейство и на едно българското училище”, каза с огромна тъга духовникът.

Дядо Арсений припомни, че българското училище е рожба на църквата и призова те да вървят и днес ръка за ръка.

Затова е толкова силен апелът ни за вероучение. Не можем до всяко дете да сложим полицай, каза епископ Арсений.

Ние сме изправени пред едно голямо предизвикателство – интернетът. Днес той вече е коректив, модел на поведение и фактор. Ние се борим с нещо, което сме създали да бъде от полза.

А то ражда агресия, безпокойство, паника. Интернетът създава и умствени изроди и морални чудовища, каза Негово преосвещенство.

В Пловдивска епархия благодарение на МОН и РУО има 5000 деца от цялата област, които учат вероучение. Децата са съвсем различни, когато знаят какво е добро и зло. Предметът няма да засили желанието им да станат духовници, но ще ги направи просто човеци, категоричен бе дядо Арсений.

Вие добре знаете как действа интернетът – когато отнемеш таблета или телефона, детето агресира. Нещо повече – то започва да мрази. Създаваме на децата два противоположни свята. Реален и нереален. Представете си, когато един човек живее с години в нереален свят, готов ли е да вземе адакватни решения, каза духовникът. Той подчерта, че застоят пред различните интернет устройства прави децата и физически лениви.

Предлагам да направим форум за защита на българския учител. Класната на изчезналата Иванка в Дупница плаче, тя се чувства виновна. Това е нещо страшно. Днес българският учител  няма никакви права. Подрастващата младеж има по-големи права от него. За поведението на подрастващата младеж обвиняват училището. А къде са родителите и къде е възпитанието, каза епископ Арсений. И обобщи: „Трябва да има здрава духовно и физически нация”.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук:--- https://use.my/medinfo

Откажи