Обсъждат тежка санкция за всички шофьори в Евросъюза

20% от нарушенията по пътищата се правят от чуждестранни шофьори

Обсъждат тежка санкция за всички шофьори в Евросъюза | StandartNews.com

Източник: БГНЕС, архив

Депутатите в Европейския парламент обсъждат санкции при тежки нарушения на пътя, които да се прилагат по сходен начин в целия Евросъюз. Идеята е, ако в една европейска страна ни е отнета шофьорската книжка, това да е валидно и за останалите страни от общността.

"Това е част от законодателен пакет, свързан с пътната безопасност, три законодателни файла са. Единият е промяна в документите за управление, вторият е свързан с подобряване на международна и обемна информация, третият е този файл, по който аз съм докладчикът. Когато извършите едно от четири тежки нарушения на територията на страна, в която не ви е издадена книжката, наказанието да бъде валидно за територията на целия ЕС", обясни пред България он ер евродепутатът Петър Витанов.

По думите му 20% от нарушенията по пътищата се правят от чуждестранни шофьори, а повече от 40% от тези нарушения остават неплатени и "има абсолютна безнаказаност".

"С този закон правната вратичка ще бъде затворена и ще се постигне подобряване на пътната безопасност и въздаване на справедливост. Имаме широка подкрепа. Става въпрос за четири нарушения, които често са причинител на тежки произшествия - употреба на алкохол и наркотици, превишена скорост над 50 км/ч над разрешената и всяка едно друго нарушение, довело до смърт или тежко нараняване", посочи Витанов.

Ключът към постигането на целта на директивата е навременният информационен обмен между отделните държави, изтъкна още евродепутатът.

"Няма как да се унифицират напълно, защото това са различни наказателни системи в 27 държави. Никой не иска да си променя наказателната система, но там, където има възможност за синхронизиране на наказанието, трябва да се направи. На първо четене сме го приели, чакаме Съвета. Тези правила ще бъдат валидни в съвсем скоро време", обяви Витанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай