НОИ с важна новина за пенсиите! Засяга много получатели

С най-голям ръст при пенсиите, отпускани при специални условия, са тези за непълен осигурителен стаж

НОИ с важна новина за пенсиите! Засяга много получатели | StandartNews.com

През последните три години с 18% е нараснал броят на пенсиите, отпускани при т.нар. "специални условия", съобщават от НОИ. В същото време с над 5% е намалял броят на пенсиите за пълен стаж и възраст. От Националния осигурителен институт обясняват това с годишното повишаване на изискваните възраст и стаж за пенсиониране.

Данните на осигурителния институт показват, че с най-голям ръст при пенсиите, отпускани при специални условия, са тези за непълен осигурителен стаж. За четирите години ръстът при тях е с 22 500, следвани от пенсиите, отпускани в намален размер при предсрочно пенсиониране - те са близо 20 000, повече, със 7000 нарастват и пенсиите, отпуснати за работа в условията на 1 и 2 категория труд.

Анализът на Осигурителния институт показва, че през последните 4 години все по-малко хора успяват да отговарят на условията за нормално пенсиониране при пълен стаж и възраст, а половината от всички новоотпускани пенсии са такива със специални условия. Що се отнася до размерите на пенсиите, с най-висок среден такъв през миналата година са тези на работещите при 1 и 2 категория труд и достигат 822 лева, съответно най-ниски са отпусканите при непълен осигурителен стаж средно 473 лева.

Тяхното изоставане спрямо нормалните за стаж и възраст е с 34%, като това се дължи на по-малкия придобит осигурителен стаж от хората с този вид пенсии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Руска
преди 3 месеца

Да се възстанови добавката от Учителския пенсионен фонд, за учителите, коитс са пенсионирани три години по рано, поради намаляване броя на децата. Десет години след пенсиониране да им се възстанови този фонд. Не е справедливо, някой да получават до края на живота си, а другите само за определени 3 години. Настояваме за осъвременаване на старите учителски пенсии.

Откажи