Известяват ни по нов начин за извършени нарушения на пътя

Новата система е в отговор на поетия от правителството и лично от МВР министъра ангажимент

Известяват ни по нов начин за извършени нарушения на пътя | StandartNews.com

Източник: МВР

Въведена е нова практика за известяване при издаден фиш, електронен фиш или наказателно постановление за нарушение на Закона за движението по пътищата чрез кратко текстово съобщение по телефона (SMS), по електронна поща или през Вайбър. Тя бе представена днес в МВР от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и зам.-министъра на електронното управление Валентин Мундров.

Новата система е в отговор на поетия от правителството и лично от мен ангажимент за намаляване на жертвите на пътнотранспортни произшествия, каза министър Стоянов. Той припомни, че първата крачка е била законовата промяна, позволяваща конфискацията на моторните превозни средства на водачите, управляващи с над 1,2 промила алкохол или наркотични вещества. Това е втората стъпка, която позволява по-добра събираемост на налаганите глоби и по-бързото достигане на известието за извършеното нарушение.

Зам.-министър Мундров благодари на екипите на двете министерства, реализирали този проект, като добави, че ще се работи по добавянето на други важни за гражданите услуги.

След обработване на нарушението, новата система ще позволява собственикът на автомобила да получава съобщение по един от трите начина. SMS-ът ще е озаглавен „МВР: Извършено нарушение МПС“. Той ще информира за самото нарушение, ще съдържа номера на автомобила, с който е извършено и размера на дължимата сума.

На Вайбър и по електронна поща текстът ще е по-дълъг и ще съдържа два линка – единият ще води към Системата за сигурно електронно връчване, а другият - към Портала за административни услуги на МВР. При отваряне на самото съобщение, нарушението, за което се известява, няма да се счита за връчено, обясни комисар Мария Ботева, зам.-началник на отдел „Пътна полиция“, ГДНП. При отваряне на линка към Системата за сигурно електронно връчване и наличие на профил в нея обаче, наказанието вече ще се счита за връчено и дължимо.

С достъпване на другата връзка, водеща към Портала за електронни услуги на МВР, гражданинът ще може да види самото нарушение и при желание може веднага да го плати, дори и невръчено. Самото плащане ще е по познатите и досега начини.

Министър Стоянов обясни, че новата система реално работи от 16 октомври 2023 година. От тази дата до момента към Системата за сигурно електронно връчване са изпратени 12 490 наказателни постановления и над 100 000 електронни фиша.  Досега връчени са над 5 000 документа, като голяма част от тях са платени. За ефективността на новия начин на уведомяване министърът даде и друг пример - през месец октомври тази година платените глоби са за над 11 милиона лева, с 2,5 млн. повече спрямо същия период на миналата година.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай