Работодатели шокираха с оценка за българските висшисти

Половината от българските ученици са функционално неграмотни

Работодатели шокираха с оценка за българските висшисти | StandartNews.com

Българското образование произвежда в голяма част функционално неграмотни висшисти и недобре подготвени средни специалисти, смятат от Българската стопанска камара. Това според тях е проблем, който трябва да се изведе като приоритет, заедно с членството в Шенген и еврозоната. Работодателите препоръчват мерки, които да се предприемат.

"Половината от българските ученици са функционално неграмотни. Не могат да пишат, не разбират какво слушат и не могат да възпроизведат това, което слушат", каза за БНР заместник-председателят на БСК Мария Минчева.

"Действията от страна на нашето образователно министерство вероятно не са най-адекватните. Това е ограбване на нацията, потенциалът й. Това са бъдещите и лекари, и адвокати, и учители, и инженери, да бъдат функционално неграмотни - това е страшно ограбващо", коментира тя.

Нарушената връзка между образованието и бизнеса прави младите хора неконкурентноспособни на пазара на труда, казват работодателите.

"Парите не трябва да следват ученика. Тук имаме някаква много погрешна философия, която за да отговори на един проблем, свързан с финансирането, ние неглижираме качеството. Тотално трябва да се промени начина, по който се структурират програмите. Много сме закъснели", категорична е Минчева.

И още: непрекъснато обучение и квалификация на учителите и директорите, както и промяна във вътрешното и външното оценяване на учениците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Кирил
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи