Знак от небето! Господ казва на мюсюлманин коя църква да възстанови

Турхут Исмаил възстановява поредната църква, която се нуждае от ремонт

Знак от небето! Господ казва на мюсюлманин коя църква да възстанови | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Български мюсюлманин, който възстановява християнски храмове у нас, сподели пред Нова телевизия, че сънува черквите, които връща към живот.

Турхут Исмаил възстановява поредната църква, която се нуждае от ремонт, този път в Нова Загора. Над 20 са църквите, които Турхут вече е ремонтирал. Споделя, че енергията в живота идва с работата по възстановяването на всеки следващ и следващ православен храм.

„Аз сънувам обектите си. Знам вечер като си легна за другия ден какво що да се прави. Аз съм щастлив като реставрирам, като строя това е моето хоби. Аз затова мога да кажа, че нямам нито един работен ден, защото времето ми минава с хобито ми”, споделя Турхут Исмаил.

Свещеноиконом Роман Чернев от 18 години служи в църквата Св. Петка в Нова Загора. Досега са я поддържали с енориаши и помощта на общината, но за подобен ремонт не е и мечтал.

„Не съм очаквал и имам огромно духовно удовлетворение и щастие, че се случва такъв грандиозен ремонт във времето, когато аз съм престоятел и председател на това църковно настоятелство”, казва Свещеноиконом Чернев. Така рамо до рамо мюсюлманин и християнин са вплетени в една мисия - възстановяването на над 160-годишен храм.

„Истинският вярващ човек винаги уважава другия вярващ човек. Никога не съм срещал упреци на религиозна основа. Учудване съм срещал у хората, но ги усещам, че те не са вярващи и не са вникнали в смисъла на вярата”, разказва Турхут.

Свещеноиконом Роман Чернев е щастлив, че в продължение на 700 години съществува мирно разбирателство между християни и мюсюлмани продължава.

„Чувството да върнеш към живот един такъв храм, е може би лекарско чувство. Все едно да събудиш възрастен болен човек към нов живот”, обяснява Турхут.

Във времето, когато и млади, и стари търсят пътя към парите, Турхут споделя, че е открил пътя към щастието, като прави добро. „Човек, който мисли само за пари, никога няма пари. Това не означава, че ако си богат ще си щастлив”, убеден е той.

Според Турхут щастието не е в парите, а човек сам трябва да разбере какво му доставя удоволствие, а осъзнае ли го, то той ще бъде по –здрав и по-дълголетен, а  хората покрай него ще бъдат по-усмихнати. Турхут Исмаил вече е ремонтирал и католически храм, а мечтата му е да не спира с ремонтите, Мечтае да ремонтира и джамия или синагога в България.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Град Козлодуй
преди 1 седмица

бОГ Е любов

Откажи