Зеленски с отчаян призив към Евросъюза, последна възможност

Много важно е Европа да не се поддаде на нерешителност днес

Зеленски с отчаян призив към Евросъюза, последна възможност | StandartNews.com

Източник: Агенция Франс прес

 Украинският президент Володимир Зеленски настоя днес във видеоконферентна връзка с лидерите на ЕС, участващи в срещата на високо равнище в Брюксел, преговорите за присъединяване на страната му да започнат максимално бързо, като предупреди, че Европа няма да разбере, ако резултатът от този форум донесе "усмивка на задоволство" на лицето на Владимир Путин.

"Ще ви помоля за едно - не предавайте хората и вярата им в Европа", призова той лидерите на ЕС според разпространения текст на видеообръщението му, цитиран от Ройтерс.

Единствено унгарският премиер Виктор Орбан от лидерите на 27-те страни в ЕС е правил изявления, че няма да даде зелена светлина на преговорите за членство на Украйна, която продължава да се бори с руската инвазия.

ЕС няма да може да стартира процедурата по присъединяване на Украйна без подкрепа от страна на Орбан, тъй като решението за започване на преговори изисква единодушното одобрение на всички страни членки, припомня Ройтерс.

"Днешният ден е специален. И той ще остане част от нашата история. Независимо дали ще е добър или лош за нас, историята ще запомни всичко. Всяка дума, всяка стъпка, всяко действие и бездействие. Кой за какво се е борил", каза Зеленски.

"Много важно е Европа да не се поддаде на нерешителност днес. Никой не иска да смята Европа за ненадеждна. Или за неспособна да взема решенията, които сама е подготвила", продължи той. "Хората няма да разберат, ако наградата от срещата в Брюксел е доволната усмивка на Путин".

Той заяви, че Украйна е отговорила на условията за реформи, поставени от ЕС, за да бъдат започнати преговорите за членство.

"Преди десет години в Украйна хората се надигнаха под знамената на Европейския съюз. За тях той беше символ на истината и такъв и трябва да остане. Днес ви моля за едно - не предавайте хората и вярата им в Европа", завърши той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай