Строим важна военна инфраструктура с Гърция и Румъния

НАТО отправя послание за ясни политически намерения за сътрудничество на трите държави

Строим важна военна инфраструктура с Гърция и Румъния | StandartNews.com

Източник: Х

Министърът на отбраната на Гърция Никос Дендиас подписа съвместно „Писмо за намерения за разширяване на мрежата от тръбопроводи за гориво на НАТО към източния фланг на Алианса“ по време на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел тази сряда, предаде АНА-МПА.

Министърът на гръцката отбрана е подписал Писмото заедно с българския си колега Тодор Тагарев и румънския заместник-министър на отбраната Симона Кожокару, написа Дендиас в публикация в социалната мрежа Х.

Той поясни, че по този начин „влиянието на Гърция като енергиен център се засилва и ролята на пристанище Александруполис се издига още повече“.

Подписването на Писмото идва след тристранната среща на министър-председателите на Гърция, България и Румъния във Варна на 9 октомври.

Тази инициатива обслужва гръцките интереси, тъй като насърчава използването на инфраструктурата на страната и свързването ѝ с България и Румъния. В същото време разширяването на гръцката тръбопроводна система за горива и свързването ѝ с другите две съюзнически държави от източния фланг на НАТО отправя послание за ясни политически намерения за сътрудничество на трите държави в рамките на НАТО.

Инициативата също така допринася за укрепването на устойчивостта на инфраструктурата за доставка на горива в източния фланг на НАТО. Пристъпването към разширяване на мрежата от тръбопроводи на гръцка територия (Халкеро-Александруполис) и свързването ѝ ще засилят влиянието на Гърция в рамките на основната задача на Алианса за възпиране и отбрана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай