Съдят Тръмп в уникален процес срещу американски президент

На Тръмп са повдигнати общо 34 криминални обвинения

Съдят Тръмп в уникален процес срещу американски президент | StandartNews.com

Източник: Асошиейтед прес

Вчера стартира, а днес продължава наказателният процес срещу Доналд Тръмп в Ню Йорк. Това е първото подобно дело, което се води срещу президент. На Тръмп са повдигнати общо 34 криминални обвинения.

Републиканецът ще отговаря пред Темида за фалшифициране на бизнес документация с цел да прикрие плащане на пари за мълчанието на бившата порно актриса Сторми Даниелс малко преди изборите през 2016 година.

Юристи коментират, че това е едно от най-слабите от общо четирите дела, които се водят срещу Тръмп в четири различни юрисдикции в САЩ. Но това е първото, което влиза в съда. В САЩ процесите започват в конкретен ден, без прекъсвания. Адвокатите и свидетелите не могат да отсъстват дори по здравословни причини и делата завършват с някакъв вид присъда.

Първата фаза от всеки един процес е изборът на съдебни заседатели. В случая на Тръмп това ще бъде най-трудната задача - да се намерят 12 души, които да бъдат обективни и честни при прилагането на закона спрямо 45-ия американски президент. Ето защо съдията по делото Хуан Мерчан изпрати 6000 призовки на потенциални съдебни заседатели, на хора, които живеят в Манхатън. Това е с няколко хиляди повече от обичайното.

В понеделник 200 от тях влязоха в съдебната зала. От първите 96, които застанаха на скамейките, 50-има казаха, че не могат да бъдат безпристрастни и си тръгнаха, а едва 34-ма стигнаха до частта, в която и адвокати, и обвинение, и съдия имат право да им задават въпроси и да решат дали са подходящи, или не. Този процес може да отнеме седмици, за да бъдат намерени подходящите 12 съдебни заседатели и още шестима резервни.

Делото може да е най-слабото от юридическа гледа точка, но то е и най-скандалното. В него има най-пикантни детайли. Става въпрос за случка от 2016 г., когато бивш вече адвокат на Тръмп плаща 130 000 долара на порно актрисата Сторми Даниелс, за да си мълчи за сексуална връзка, която имала с милиардера. Жената твърди, че двамата са правили секс, а Тръмп отрича. В разгара на кампанията тогава излезе и скандален запис, в който милиардерът обяснява какво прави на жените без тяхно съгласие за собствено сексуално удовлетворение. Тогава Тръмп имаше сериозни проблеми с гласоподавателите от нежния пол и се опитваше да покрие цялата тази история.

По делото трябва да свидетелства и плеймейтката Керън Макдугъл, както и Дейвид Пекър, главен издател на "Нешънъл Инкуайърър" - най-големия таблоид в САЩ. Според твърденията в издателството имали схема за откриване на скандални истории за Тръмп и сключване на споразумения и плащане на замесени в тях. След това въпросните доказателства се заключвали в сейф и не били публикувани. Дори напротив - пишели се нелицеприятни неща само за опонентите на Тръмп.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ной
преди 1 седмица

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://use.my/sman

Откажи