Путин и Си Цзинпин триумфират в Пекин, големи обещания

Путин нарече Си свой "скъп приятел" и похвали инициативата "Един пояс, един път"

Путин и Си Цзинпин триумфират в Пекин, големи обещания | StandartNews.com

Източник: Кремъл

Президентът на Русия Владимир Путин похвали китайския лидер Си Цзинпин за инициативата "Един пояс, един път" и отправи покана за глобални инвестиции в Северния морски път, който според него може да задълбочи търговията между Изтока и Запада, предаде Ройтерс.

Путин, който е в Пекин за третия форум на внушителната китайска инициатива, благодари на китайския лидер за поканата и заяви, че Русия може да играе ключова роля в съживяването в съвременността на древния Път на коприната.

Путин нарече Си свой "скъп приятел" и похвали инициативата "Един пояс, един път" за това, че обединява света.

"Относно Северния морски път Русия не просто предлага на партньорите си да използват активно неговия транзитен потенциал. Нещо повече - каним заинтересованите страни да участват пряко в неговото развитие", заяви руският държавен глава, цитиран от ТАСС. "Готови сме да осигурим надеждна ледена навигация, комуникации и доставки", допълни той.

Путин изтъкна, че "още през следващата година навигацията за товарните кораби от ледови клас по цялото протежение на Северния морски път ще стане целогодишна".

Китайският президент Си Цзинпин пък заяви в своето слово, че огромният инфраструктурен проект "Новите пътища на коприната" (което е друго наименование на "Един пояс, един път"), лансиран от Пекин в около сто държави, ще "даде нов тласък на световната икономика".

"Новите пътища на коприната" целят да засилят свързаността между народите в сферата на политиките, в инфраструктурен, търговски и финансов план, и да дадат нов тласък на световната икономика", заяви Си в речта си при откриването в Пекин на третия форум, посветен на този проект, предаде агенция Синхуа.

Президентът отбеляза, че Китай е против всякаква икономическа принуда и прекъснаване на връзки във време, когато някои политици в Европа и САЩ искат да намалят зависимостта на страните си от азиатския гигант.

"Ние сме против едностранните санкции, икономическата принуда, прекъсването и намаляването на икономическите връзки", заяви лидерът в речта си, цитиран от Франс прес.

 "Твърдо вярваме, че само чрез взаимноизгодно сътрудничество нещата могат да бъдат свършени и то добре", добави Си Цзинпин. "Китай желае да задълбочи сътрудничеството с партньорите си по Новия път на коприната /.../ и да работи неуморно за модернизирането на всяка страна по света".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай