Пробив! Европарламентът взе важно решение за ядрената енергетика

Брюксел предлага зелените сектори да получат регулаторни облекчения

Пробив! Европарламентът взе важно решение за ядрената енергетика | StandartNews.com

Депутатите в Европейския парламент гласуваха днес в подкрепа на предложението ядрената енергия да бъде включена в списъка на "зелените" технологии, които трябва да бъдат подкрепени, за да се гарантира конкурентоспособността и суверенитета на ЕС в надпреварата с Китай и САЩ, предаде Франс прес.

Текстът посочва списък от технологиите с "нулеви емисии" и има за цел да улесни и насърчи защитата на тези нисковъглеродни сектори в ЕС. Брюксел предлага съответните сектори да получат регулаторни облекчения.

Все пак предложението не е от решаващо значение за развитието на ядрената индустрия, която до голяма степен е регулирана на национално ниво, но бележи важна символична победа за един сектор, който опитва да се възроди.

"Радвам се, че успяхме да приравним ядрената енергия на възобновяемите енергийни източници и да я включим в нисковъглеродните технологии. Тези енергийни източници са от съществено значение за декарбонизацията на нашата икономика", заяви Кристоф Грудлер от групата на центристите "Реню Юръп" (Renew Europe).

Първоначалният проект на Регламент за индустрия с нулеви емисии на парникови газове, представен на 16 март, посочва ядрената енергия сред технологиите, допринасящи за декарбонизирането на икономиката. Това се приема като победа за Франция и редица други страни от ЕС като Нидерландия, Швеция, България и Полша, които залагат на тази технология.

Предложението ще бъде допълнително обсъдено със страните-членки. Идеята е ядрената енергия да бъде включена сред секторите, считани за ключови за енергийния преход, наред със слънчевите панели, вятърните турбини и батериите.

Евродепутатите обаче оставиха на страните членки да изберат кои точно технологии от разширения списък с нулеви емисии да насърчават.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
И сега
преди 5 месеца

Нали тези ни накараха да спрем блоковете в Козлодуй? Видяха че ще ядат дебелия

Откажи
Атомино
преди 5 месеца

Ние го ядем дебелия, защото сме дебили, че ги слушаме!

Откажи