Орбан обяви края на голям скандал в Унгария

"Дори добрите хора могат да вземат лоши решения", каза той

Орбан обяви края на голям скандал в Унгария | StandartNews.com

Скандалът с педофилията, който в момента предизвиква възмущение в Унгария, е отминал, заяви премиерът Виктор Орбан по време на традиционното годишно обръщение към нацията, предаде ДПА.

Въпреки че случаят е "кошмар", който засяга цяла Унгария, оставката на 10 февруари на Каталин Новак като президентка и оттеглянето от обществения живот на бившата министърка на правосъдието Юдит Варга са възстановили единството на страната, каза Орбан.

Премиерът заяви, че двете жени имат по-голямо достойнство в малките си пръстчета от всички леви лидери. "Дори добрите хора могат да вземат лоши решения", каза той.

В петък вечерта десетки хиляди се събраха в Будапеща, за да протестират срещу начина, по който правителството се справя със скандала, предизвикан от това, че двете жени са подписали помилване на директор на сиропиталище, който е прикривал сексуални посегателства над деца в своята институция.

Демонстрациите се превърнаха в общ протест срещу партията на Орбан "Фидес", която заедно със свой съюзник има мнозинство от две трети в парламента в Будапеща.

Новак подаде оставка, след като стана ясно, че през април 2023 г. тя е помилвала служител на сиропиталище. Варга, която по това време беше министърка на правосъдието, се оттегли от парламента и се отказа да води "Фидес" на тазгодишните избори за Европейски парламент.

В петък оставка подаде калвинисткият епископ Золтан Балог, глава на Унгарската протестантска църква, след като призна, че е настоявал за помилването. Балог, дългогодишен сътрудник на Орбан, е бил съветник и наставник на Новак.

В обръщението си Орбан заяви, че парламентът скоро ще ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО, превръщайки Унгария в последния член на НАТО, който ще направи това. По думите му той е обещал това на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг миналия месец. Парламентът се събира отново на 26 февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
onlyblack
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея---- https://do.my/bluestone

Откажи