Мицотакис в беда! Ще разреши ли еднополови бракове?

Премиерът Кириакос Мицотакис признава, че ще трябва да използва уменията си да убеждава

Мицотакис в беда! Ще разреши ли еднополови бракове? | StandartNews.com

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис е изправен пред едно от най-големите си предизвикателства, след като обещанието му да узакони еднополовите бракове предизвика ожесточени дебати в православната страна, предаде БНТ.

Като хвърля цялата си тежест върху въпрос, който все още е склонен да предизвиква изключителни емоции, не на последно място сред собствените му депутати, Мицотакис признава, че ще трябва да използва уменията си да убеждава, за да прокара реформата, тъй като опозицията в неговата дясноцентристка партия "Нова демокрация" се засилва.

"Аз и всички онези, които вярват в това законодателство, трябва да убедим нашите депутати, а впоследствие и онези, които все още имат отрицателна позиция", каза той в първото си интервю за годината.

"Това, което ще приемем като закон, е равенство в брака, което означава премахване на всякаква дискриминация, основана на сексуална ориентация. Това не е нещо радикално различно от това, което се прилага в други европейски държави", обяснява гръцкият премиер.

Намесата на лидера, шест месеца след като си осигури втори мандат с убедителна победа, "за да реформира страната", подчертава колко чувствителен остава въпросът за правата на хомосексуалистите в Гърция. В общество, считано за едно от най-консервативните в социално отношение в Европа, Мицотакис, който принадлежи към умерената фракция на Нова демокрация, се сблъсква не само с неодобрението на собствените си депутати, но и с твърдата съпротива на мощната православна църква в държавата. Духовниците многократно са предупреждавали, че одобряването на еднополовите бракове ще бъде първата стъпка към придобиване на родителски права от ЛГБТИ общността, като са стигали дотам, че са предполагали, че това ще доведе до разрушаване на гръцкото общество.

"Децата не са нито домашни любимци, нито аксесоари", се казва в неотдавнашно циркулярно писмо, разпространено до епархиите.

"Никаква социална модернизация и никаква политическа коректност не могат да измамят естествената нужда на децата от баща и майка". Митрополитът на Пирея Серафим, който преди това заплаши да отлъчи депутатите, ако гласуват в подкрепа на легализирането на еднополовите съюзи, отиде по-далеч, като нарече хомосексуализма "злоупотреба с тялото" и "голям грях".

На първите страници на два десни всекидневника появиха мнения, че предложеният закон може да застраши парламентарното мнозинство на правителството и дори да се окаже "Ватерло" на Мицотакис.

Премиерът който заяви, че не само е "прочел и проучил" темата, но и много е мислил по нея, каза, че Гърция няма да узакони сурогатното родителство.

"Няма да променяме закона за асистираното родителство", каза той, като за първи път засегна въпроса публично на 10 януари.

Той подчерта, че еднополовите двойки, също както хетеросексуалните, могат да продължат да осиновяват деца.

Включвайки се в дебата със свое собствено законодателно предложение по-рано тази седмица, основната опозиционна лява партия "Сириза", която се ръководи от първия открит гей лидер на партията в Гърция Стефанос Каселакис, настоя, че сурогатното майчинство трябва да се счита за вродено родителско право.

Каселакис, който пое ръководството на партията през септември, направи така, че през октомври да се ожени за дългогодишния си американски партньор Тайлър Макбет в САЩ. В рамките на няколко седмици след неочакваното му избиране за лидер на партията бившият банкер говори за желанието на двойката да има деца чрез сурогатно майчинство.

"Това са въпроси, които се решават в други държави, но не и в Гърция", написа опозиционният лидер във Фейсбук.

"Ето защо влязох в политиката. За да раздвижвам застоялите води, да събуждам съвестите, а не да ги галя в съня им".

Мицотакис, който е изправен пред опозицията на водещи министри от кабинета, заяви, че е бил подтикнат да се заеме с този въпрос най-вече защото децата на хомосексуалисти не са признати от гръцкото законодателство.

„Не мисля, че някой се съмнява в тази реалност: че хомосексуалните двойки имат деца и тези деца няма да спрат да съществуват, няма да изчезнат. Но тези деца нямат равни права", каза главата на правителството.

Той изтъкна примера с небиологичната майка в лесбийска връзка, която няма законен достъп до детето на двойката, в случай че партньорката ѝ се разболее.

"Тя няма никакви права. Детето ще отиде в институция. Дете, родено в чужбина, не може да стане гръцки гражданин, защото, много просто, ние не признаваме еднополовите бракове в Гърция", категоричен е премиерът на Гърция.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай