Кошмарът в Япония няма край. Адско цунами

Това е най-мощното земетресение на полуостров Ното от 1885г.

Кошмарът в Япония няма край. Адско цунами | StandartNews.com

Пореден трус разлюля Япония. 

Трус от 7,6 по Рихтер усети Япония. До момента се съобщава за една жертва, но има и хора, затрупани под руините на техните домове. Очаква се вторичните трусове да продължат близо седмица. 

Епицентърът на труса е в префектура Ишикава, където има затрупани под руините хора, пукнатини по пътните артерии и наводнени станции на метрото.

Сеизмолози посочват, че са били регистрирани още 21 вторични труса с магнитуд над 4 по Рихтер в рамките на 90 минути. Земетресението бе регистрирано около 16:10 ч. местно време и разтърси и сгради в центъра на столицата Токио.

Първите вълни цунами започнаха да достигат бреговете, съобщи метеорологичната служба на страната. Вълни с височина 1,2 метра удариха пристанище Ваджима на полуостров Ното в най-северната част на провинция Ишикава.

Малко по-късно, степента за опасност от цунами беше понижена. Но въпреки това - хиляди ще прекарат нощта извън домовете си, на безопасно разстояние от брега. За цунами се подготвиха и в близките руски територии - на остров Сахалин и във Владивосток. 

Премиерът Фумио Кишида призова за незабавна евакуация на зоните, където бе обявена опасност от цунами. Хората бяха посъветвани да потърсят сигурен подслон на по-високо място възможно най-бързо. Съобщава се за срутени къщи в засегнатия от труса регион. на места са избухнали и пожари. Официално обаче няма данни за мащаба на нанесените от бедствието щети. Няма информация и за евентуални жертви или ранени, посочва Би Би Си. 

„Тук съм, в Нагано, с група сноубордисти. .Мисля, че току-що преживяхме земетресение от 7.5 по рихтер. Доста мощно, ако питате мен. Цялата стая се тресеше, телевизорът се клатеше”, разказа Болдуин Чиа, сноубордист в Нагано.

По-рано бе съобщено, че очакваната височина на приливните вълни е около 5 метра по брега на полуостров Ното, където е и епицентърът на труса.

Спрени са високоскоростните влакове в Централна и Източна Япония. Над 36 000 домакинства останаха без ток. Има опасност и от активизиране на свлачища, предупредиха властите. 

Това е най-мощното земетресение на полуостров Ното откакто започва да се води такава статистика през 1885 година, посочва Националното метеорологично бюро на Япония. 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Петър
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи