Голям политически скандал в САЩ! Ето кой го сътвори

Според Пентагона държавният секретар Антъни Блинкън е преценил, че е налице извънредна ситуация

Голям политически скандал в САЩ! Ето кой го сътвори | StandartNews.com

Източник: Асошиейтед прес

Американският държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън одобри потенциалната продажба на Израел на 155-милиметрови артилерийски снаряди М107 и свързано с тях оборудване за 147,5 милиона долара, като избягна разглеждането й от Конгреса, съобщи американското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Според Пентагона Блинкън е преценил, че е налице извънредна ситуация, която налага незабавната продажба на това въоръжение на Израел, като по този начин е заобиколил изискванията продажбата да бъде разгледана от Конгреса.

Тази стъпка се предприема в момент, когато Израел засилва офанзивата си в ивицата Газа. САЩ настояха пред Тел Авив да сведе до минимум жертвите сред цивилното население в Газа и го призоваха да ограничи мащаба на военните действия през идните седмици, отбелязва Ройтерс.

Пентагонът каза, че Израел е поискал в предишна заявка за 155-милиметрови снаряди да бъдат включени взриватели, капсул-детонатори и заряди.

Това е вторият случай този месец, когато правителството на президента Джо Байдън заобикаля разглеждането от Конгреса на продажба на оръжие на Израел. На 9 декември то използва извънредни правомощия, за да разреши продажбата на около 14 000 танкови снаряда на Израел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай