Бърдарски геран празнува тачен празник. Какви са традициите

За католиците в селото това са дни на закачки, пъстри костюми и смяна на роли

Бърдарски геран празнува тачен празник. Какви са традициите | StandartNews.com

Източник: БТА

Започна фестивалът, който събира банатски българи и техни приятели от близо и далеч. „Фършанги“ започна в центъра на село Бърдарски геран, област Враца. За католиците в селото това са дни на закачки, пъстри костюми и смяна на роли - мъжът взема ролята на жена, а жената - на мъжа.

Празникът събира банатски българи и техни приятели от близо и далеч. Кметът на Бърдарски геран Татяна Софранова изтъкна, че той е винаги в последната неделя преди Великия пост до Пепеляна сряда, когато за католиците започва постът. По думите ѝ в православния календар тези дни отговарят на празника "Заговезни".

След официалното откриване и закачливата песен, изпята от местни самодейци, с хоро и предвождани от духова музика маскирани и немаскирани хора стигнаха до музея, където бе пресъздаден обичая „Бърборене“. Всеки желаещ трябваше да извади паричка, използвайки само езика си, от паничка с вода и трици. Вярва се, че успелите ще бъдат здрави цялата година.

За първи път празникът ще се проведе в два дни, като през утрешния майстори на месото ще покажат какво могат и каква е тайната на най-вкусната банатска „колбась“. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай