Епизод 3! Проф. Диана Гергова: Връх Острец пази легендарно светилище

Топ археологът разкри тайните на градчето Пистирос

Легендарно светилище пази връх Острец над Велинград – светилището на Дионис. То се вижда от самия град. Това заяви откривателката му проф. Диана Гергова подкаста на „Стандарт” „Чудесата на България”. В епизод 3 главният редактор на „Стандарт” разговаря с един от най-големите специалисти по тракология у нас. Проф. Диана Гергова откри златото на гетския владетел Котела в Омуртагова могила в Сборяново.

ВИЖ ОЩЕ: За първи път в подкаста на "Стандарт"! Доказано - траките са имали писменост

Светилището на Дионис се намира на много стръмен склон – 70 градуса е наклонът, до него се стига по един черен път, каза проф. Гергова.

Когато започва да проучва мястото, първоначалните намерения на проф. Гергова са да разкрие характеристиките на още едно тракийско светилище в Западните Родопи, които безспорно се свързват с бесите.

Дълго време се притеснявах да кажа, че може би това е светилището на Дионис - за да не се наредя в редиците на много колеги, които казват: ето, аз открих светилището на Дионис, сподели проф. Гергова.

„Затова дълго време говорех за „едно от светилищата на Дионис”. Но това, което ми даде основание да направя следващата крачка беше, че четейки Херодот, четейки историческите извори и знаейки маршрута на Александър Македонски, в по-късно време, попаднах на нещо много интересно, което моите колеги не са забелязали. Херодот започва да говори за бесите и за тяхното светилище, когато описва гръко-персийките войни. Така той стига до градчето Пистирос. Градчето Пистирос на Бяло море създава своя колония Пистирос до днешния град  Септември в България. Това става във втората половина на 5 век пр. Христа. Но те са имали контакти и преди създаването на колонията, обясни проф. Диана Гергова.

Стигнах до извода, че светилището трябва да е на отъпкан път, който е бил използван многократно. Пътят през планината към Пистирос минава точно до това светилище. Нещо повече - Острец е едно невероятно място, което се вижда отвсякъде, разкрива още топ археологът.

В подкаста проф. Диана Гергова за първи път дава доказателствата, че траките са имали все пак своя писменост. Разкрива какво от културата и духовността им пазим днес. И вдига тайната над една легендарна тракийска жена – Меда.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НОВИЯ YOU TUBE КАНАЛ НА СТАНДАРТ!

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай