За първи път в подкаста на "Стандарт"! Доказано - траките са имали писменост

Проф. Диана Гергова с разкрития за Орфическите надписи

За  първи път в подкаста на "Стандарт"! Доказано - траките са имали писменост | StandartNews.com

Доказано! Траките са имали писменост. Разкритието направи в подкаста на „Стандарт” един от най-именитите траколози у нас проф. Диана Гергова. В третия епизод на „Чудесата на България” главният редактор на „Стандарт” Славка Бозукова разговаря с проф. Гергова за чудесата на траките.

Една от най-големите загадки около гордите ни предшественици е дали са имали писменост.

Траките имат писменост. За съжаление, тя не се е развила така, както в Гърция, където се създава литература, каза проф. Гергова. И даде примери.

Самите гръцки митове казват, че писмеността е донесена от Орфей. Херодот заявява, че в светилището на Дионис е имало таблички с Орфически текстове. В светилището на връх Острец наскоро намерихме глинен прешлен с посветителски надпис на Сабазий, обясни проф. Гергова. Надписът е с гръцки букви и е оставен може би от жрец.

Проф. Гергова направи аналогия с кирилицата. Ние създаваме кирилицата, която след това става известна като основа на много богата, славянска литература, каза археоложката, разкрила златото на гетите в Омуртагова могила в Сборяново.

При спасителни разкопки край Къпиново на един от камъните тя открива надпис „Скияс“, което означава – беседката на Дионис.

Ние имаме доказателства, че траките са писали, но не са създали литература. В замяна на това обаче искам да кажа, че учението на Орфей е първото, което се разпространява с книги. Тоест неговото учение за безсмъртието на душата се разпространява и чрез литература, обобщи проф. Гергова.

Третият епизод на „Чудесата на България” гледайте на 9 януари 2024 г. след 10 часа.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ!

* Носим духовността на траките

* Кой е легендарният владетел Котела и как се сродява с Филип Македонски

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Wow
преди 3 месеца

Значи Сите българи сме траки....горките ни ханове....и. Те траки били.горките.АМА че. History имаме.самолевски

Откажи