Удари ни крайно тежка магнитна буря! Какви ще са последствията

Тя може да повлияе на електрическите мрежи, на космическите кораби, на сателитната навигация, на джипиесите и на други технологии

Удари ни крайно тежка магнитна буря! Какви ще са последствията | StandartNews.com

Екстремна геомагнитна буря от пета степен по петстепенната скала за интензитета на геомагнитните бури беше наблюдавана на Земята за първи път от 2003 г. насам, предаде Франс прес, като се позова на американското Управление за атмосферни и океанографски изследвания.

Мощната буря е била наблюдавана в петък вечерта и е била предизвикана от серия от изхвърляния на коронална маса от Слънцето.

По-рано американските експерти предупредиха, че са издали тревога за буря с интензитет от четвърта степен, но в крайна сметка геомагнитната стихия се е оказала още по-мощна.     

Тя може да повлияе на електрическите мрежи, на космическите кораби, на сателитната навигация, на джипиесите и на други технологии, предупреждават експертите.

За последно мощна буря от пета степен е имало през октомври 2003 г. и тя е била известна като "Хелоуинската буря". По онова време е имало прекъсвания на тока в Швеция и повреди в трансформатори в Южна Америка.

Геомагнитната буря сега ще продължи и през уикенда.

Подобни бури пораждат и впечатляващи сияния, които понякога се явяват и в по-южни от обичайните региони на наблюдение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай