Продадоха любимото място на олигарсите

Купувачът е неизвестен

Продадоха любимото място на олигарсите | StandartNews.com

Любимото място на олигарсите, а именно замъкът на френската Ривиера, конфискуван от покойния руски олигарх Борис Березовски, е продаден на неизвестен купувач. Това съобщи френската агенция за управление на конфискувани активи, цитирана от АФП.

В известие на локалната преса се споделя, че купувачът е роденият в Украйна съосновател на услугата за известия WhatsApp.

Березовски, който почина в Обединеното кралство при неубедителни обстоятелства през 2013 г., се раздели с президента Владимир Путин, след като му помогна да се издигне на власт в Русия.

Влиятелният магнат придобива замъка "Шато дьо ла Гаруп" на Лазурния бряг през 90-те години на предишния век, до момента в който на власт е първият президент на постсъветска Русия Борис Елцин.

След това имението е иззето от френските управляващи през 2015 година, две години откакто Березовски е открит обесен в заточение в дома си в Англия - по това време той е неприкрит съперник на Путин.

Британският правосъден следовател издаде отворена присъда, което значи, че няма задоволително доказателства за установяване на точната причина за гибелта.

Френската Агенция за ръководство и възобновяване на конфискувани и иззети активи (Agrasc) не разкрива самоличността на купувача или цената на договорката от съображения за дискретност.

Френският районен ежедневник "Ница-Матин" обаче заяви, че парцелът е отишъл при съоснователя на WhatsApp Ян Кум.

Вестникът твърди, че американският милиардер, чиято мегаяхта Moonrise е била забелязвана да дебаркира на Френската ривиера през цялото лято, е платил за парцела близо 65 млн. евро (70 милиарда долара) - една от най-големите продажби на Agrasc от основаването ѝ през 2010 година

Имотът е построен на престижния Кап д'Антиб от британския индустриалец и депутат Чарлз Макларън. Богатата му история се свързва с личности като Пабло Пикасо, Коул Портър и Ърнест Хемингуей.

Замъкът "представлява изключително архитектурно и културно наследство", заяви агенция Agrasc.

Имотът, както и съседният Clocher (Камбанария) de la Garoupe, също собственост на Березовски, е конфискуван, след като е преценено, че е придобит от пране на пари, извършено от инвестиционната компания Sifi и нейния управител Жан-Луи Бордес.

Те са обявени за подставено лице на Березовски.

В отговор на първоначалната жалба, подадена от Русия, френските власти се нуждаеха от 10 години, за да разгадаят сложната история на покупките, включително и тази на замъка "Гаруп" през 1996 г.

Лазурният бряг е популярен сред богатите руснаци още от времето на посещенията на императорското семейство в началото на века.

След разпадането на СССР той става любимо място за изява на олигарсите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай