Наши майстори шашнаха света! Правят най-хубавите пици

Двамата готвачи се явяват на световното в Италия с два вида пици с морски дарове

Наши майстори шашнаха света! Правят най-хубавите пици | StandartNews.com

Български готвачи от Бургас влязоха в топ 20 на най-добрите кулинари на Световното първенство по пица в Парма, Италия, съобщава БНТ.

Шеф Стефан Енчев и майстор пицар Джейхан Джаферов са единствените българи, които участват в надпреварата, след като печелят златен медал на Международния шампионат по пица. Двамата представиха уникална рецепта - пица с карпачо от октопод.

Шеф Стефан Енчев е работил в ресторант на Гордън Рамзи в Лондон, но решава да се върне в България. Сега е главен готвач в ресторант в Бургас, където работи с майстора пицар Джейхан Джаферов.

Двамата готвачи се явяват на световното в Италия с два вида пици с морски дарове, като едната от тях е с октопод.

Според регламента готвачите трябва сами да пренесат продуктите до Италия с хладилна чанта. Нелека задача, особено за тестото. "Стои в хладилник 3 дни и това транспортиране до Италия… все пак са повече от 15-16 часа. Рискът беше тестото да превтаса", каза Джейхан Джаферов.

Имат 15 минути за работа. Първо изпичат блата, а след това добавят останалите продукти. "Той се занимава с тестото, а аз се занимавам с гарнирането и топинга на пицата", обясни Стефан Енчев.

Една палитра от цветове и вкусове. Нестандартният завършек на пицата впечатлява журито - чипс от тапиока с шафран.

"15, 16 човека жури. Отделно, като включим и съдиите, които са до нас на стейшъните. Следят за техниката на работата, за хигиената, за облеклото", разказа Джаферов.

Конкуренцията е голяма - 50 държави с над 1000 участници, но успехът е налице. Стефан и Джейхан се класират в топ 20 на най-добрите майстори на пица в света и са единствените участници от България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Янка
преди 1 седмица

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

Откажи