Скандал между Италия и Германия! Спорят за собственост на Хитлер

Статуята, открита в римска вила през 1781 г., е върната на Италия през 1948 г.

Скандал между Италия и Германия! Спорят за собственост на Хитлер | StandartNews.com

Италианският министър на културата е отказал искането на германската Държавна колекция от антики в Мюнхен да върне древноримска статуя, олицетворяваща арийската естетика на Хитлер, наричайки я национално богатство, съобщава АП.

Discobolus Palombara е римско копие от II в. на отдавна изгубен гръцки бронзов оригинал. Хитлер е купил римското копие от частния му италиански собственик през 1938 г. под натиска на италианския диктатор Бенито Мусолини и против волята на министъра на образованието и културните служители в Рим.

Статуята, открита в римска вила през 1781 г., е върната на Италия през 1948 г. като част от произведения, незаконно придобити от нацистите.

Спорът възниква, когато директорът на Националния римски музей поисква да бъде върнат мраморният постамент на статуята от XVII в. от немската Държавна колекция от антики. Вместо това германският музей поиска връщането на Discobolus Palombara, заявявайки, че тя е била незаконно транспортирана в Италия през 1948 г., съобщава вестник „Кориере дела сера“ в петък.

Италианският министър на културата Дженаро Санджулиано изрази съмнения, че германският държавен министър на културата Клаудия Рот е била запозната с баварското искане.

„Само през моя труп. Произведението задължително трябва да остане в Италия, защото е национално богатство“, цитира „Кориере“ Санджулиано и добавя, че се надява и постаментът да бъде върнат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай