Отбелязваме Световния ден на културата и изкуството

Началото е поставено с т.нар. Пакт Рьорих

Отбелязваме Световния ден на културата и изкуството | StandartNews.com

На 15 април честваме Световния ден на културата и изкуството. Началото е поставено с т.нар. Пакт Рьорих или Вашингтонски пакт - на 15 април 1935 г.

По инициатива на живеещия в емиграция след революцията в Русия художник Николай Рьорих (1874-1947) в кабинета на президента на САЩ Франклин Рузвелт е подписан първият Международен договор за защита на институциите за наука и изкуство и историческите паметници.

Пактът се отнася както за мирно, така и за военно време. Подписите си в Овалния кабинет на Белия ден полагат представители на държави от Северна и Южна Америка, членове на Панамериканския съюз. Договорът влиза в сила на 26 август същата година.

В него се съдържа клауза, предвиждаща възможност за присъединяване на държавите, които не са имали свой представител на подписването, но желаят да се присъединят.

Основната идея, заложена в договора, е, че защитата на културните обекти е по-важна от постигането на военни цели. Николай Рьорих създава Знамето на мира - три алени кръга на бял фон.

Правят се паралели между знака, предложен от художника, който е силно повлиян от културата на Изтока, и Червения кръст. Според договора обектите, над които има Знаме на мира - музеи, университети, паметници, ще бъдат смятани за защитени от военни атаки.

Това знаме е символ на целия свят, коментира Рьорих по повод инициативата за подписване и графичната си идея. "Не символ на една държава, а на целия цивилизован свят."

От 1998 г. в чест на Пакта от Вашингтон се отбелязва Международният ден на културата. Инициативата е на Международната лига за защита на културата.

Първата страна, в която Международният ден на културата се чества на държавно ниво, е Литва. Годината е 2006-а.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай