Музеят на Пикасо представя нова изложба

В нея се отдава почит и на художничка Франсоаз Жило

Музеят на Пикасо представя нова изложба | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Музеят, посветен на Пабло Пикасо в Париж, където се съхранява най-голямата публична колекция от творби на майстора, представя във вторник нова изложба, в която се отдава почит и на художничка Франсоаз Жило, предаде АФП.

В последните години редица творби редовно са заемани, особено през 2023 г. - годината, в която беше петдесетата годишнина от смъртта на Пикасо. В известен смисъл това е "завръщането му у дома", както каза пред АФП директорката на музея Сесил Дьобре.

Новата постоянна колекция обединява 400 творби, разположени в 22 стаи на три етажа в частно имение, като едно от помещенията е изцяло посветено на френско-американската художничка Франсоаз Жило, която почина на 101-годишна възраст през юни.

Откриха откраднати картини на Пикасо и Шагал

Тя споделя живота на Пабло Пикасо в продължение на десет години - от 1943 до 1953 г., като има две деца от него - Клод (роден през 1947 г. и починал през 2023 г.) и Палома (родена през 1949 г.), припомня АФП.

Жило е единствената от спътниците на Пикасо, която напълно се еманципира от него, за да реализира потенциала си на художничка. Нейни творби има в музея "Метрополитън" и в Музея на модерното изкуство (МоМА) в Ню Йорк.

Франсоаз Жило остава далеч от френската артистична сцена от 1965 г., след като издава  книгата си "Живот с Пикасо", в която художникът е представен като тираничен, суеверен и егоистичен и предизвиква възмущение във Франция. През 1970 г. тя се премества в САЩ.

Син и розов период, кубизъм, сюрреализъм, колажи, скулптури, керамика... Новата изложба представя творчеството на Пикасо "от самото начало, преди пристигането му в Париж в началото на 20-и век, до 1973 г., годината на смъртта му, и ние сме единствените, които могат да се заемат с тази задача", подчертава пред АФП директорката на музея.

Липсват обаче два шедьовъра - "Герника" и "Госпожиците от Авиньон", които се намират съответно в Музея "Кралица София" в Мадрид и в МоМА в Ню Йорк.

Картон, метал, дърво и кутии за пури: безбройните скулптурни експерименти на Пикасо са представени в резонанс с рисунките и картините в секция, озаглавена "Лаборатория", отбелязва АФП.

Създател на кубизма, основен представител на сюрреализма и отдаден на фигуралното изкуство, Пикасо не спира да измисля нови форми и начини за представяне на реалността през целия си живот. 

Присъствието на картини на Анри Матис или Пол Сезан, както и скулптури на анонимни творци от Африка или Океания, принадлежали на Пикасо, разкриват влиянието и постоянната връзка, която е поддържал с други творци.

През есента, в близост до музея, се очаква да бъде открит изследователски център, посветен на Пабло Пикасо, допълва АФП.

Архивът на музея съдържа около 200 000 експоната. Пабло Пикасо, чиято кариера продължава почти 80 години, съхранява в ателиетата си голяма част от своите 2000 картини, над 11 000 рисунки и хиляди скулптури, керамика и гравюри. Тези творби, повечето от които са добавени към колекцията през 1979 г., са ядрото на парижкия музей, открит през 1985 г., отбелязва АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай