Иконата Бетани Хюз прослави България с уникален филм

Тя пусна филм за съкровищата на страната ни

Иконата Бетани Хюз прослави България с уникален филм | StandartNews.com

Източник: БНР

Иконичният археолог и пътешественик проф. Бетани Хюз се отправя на вълнуващо пътешествие из България в новия епизод на "Съкровища с Бетани Хюз", който бе излъчен на празничния 24 май по канал Viasat History. Епизодът беше очакван с нетърпение не само от българската публика.

В предаването, заснето през миналата година, Бетани пътува из страната ни и посещава някои от най-знаковите места, свързани с хилядолетната ни история. Златното съкровище от Варна изумява с майсторската си изработка, а в Долината на тракийските царе британският историк се наслаждава на изключително живи стенописи в гробница на 2300 години.

В Музея на Казанлък тя представя изумителни тракийски находки, а в Епископската базилика в Пловдив се удивлява на мозайки от IV-VI век. Специално внимание в епизода е отредено на античния Хераклея Синтика, където проф. Хюз открива следи от базилика и древно светилище на богинята Немезида.

В телевизионното пътешествие, британската историчка ни отвежда от емблематичния Рилски манастир основан през X век и включен в списъка за културно наследство на ЮНЕСКО, до село Рибново в Родопите, където ставаме свидетели на уникалния обичай "лепене на гелината". В Странджа планина пък проф. Хюз представя нестинарството – ритуал, изпълнен с мистика и красота.

Пътуването завършва пред паметника на Бузлуджа, представяйки го като комунистическа реликва и символ на сблъсъка на болката от припомнянето на миналото и опасността от забравянето на уроците му.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
Вазов
преди 3 седмици

Да благодарим...НИЕ само плюем и унищожаваме

Откажи
Атанаска Тодорова
преди 3 седмици

Леко разочароващо. България не се изчерпва с "добре подбраното и умело режисирано на моменти съдържание", видно обслужващо нечии интереси. България е много - много повече!

Откажи
Банаджийка
преди 3 седмици

Нито дума за приноса на кирилицата, за Света София, Боянската църква, за най-високата катедрала на Балканите Св. Александър Невски и защо е построена. Всичко това не е интересно за Америка за България.

Откажи
Marin Kisov
преди 2 седмици

Стига с ТВА, НАЙ... НАЙ... НАЙ..., МАААА БАНАЛНИ СТЕ ВЕЧЕ... АМЕРИКА ВЪЗХВАЛЯВА СТАРИТЕ ЦИВИЛИВИЗАЦИИ КОИТО СА БИЛИ ТУК ПО БЪЛГАРСКАТА ТЕРИТОРИЯ... Я ВГЛЕДАЙ СЕ В ПЪРВАТА И ФФФТОРАТА КАРТА... ФФФСИЧКО Е ВЪН ОТ ПРЕДЕЛИТЕ НА балгариа И ТРАКИИСКАТА И МЪКЕДОНТЦКАТА.... ДОРИ И МИКЕНТЦКЪТА ЦИВИЛИВИЗАЦИИ.... P. S... НЕГДЕ МОЬЙЙЙ И ДЪ СЪЙ СЛУЧИЛА НЯКУЯ И ДРУГЪ ПРАВУПИСНА ГРЕШКЪ...

Откажи