Aterballetto представя "Италия танцува“ в София

Спектакълът е част от инициативата Made in Italy

Aterballetto представя "Италия танцува“ в София | StandartNews.com

На 27 април 2024 г. Националният хореографски център Aterballetto ще представи второто издание на спектакъла „Италия танцува“ в София. Като част от инициативата Made in Italy, която има за цел да популяризира италианските върхови постижения в света, под купола на Ларгото на Сердика ще се проведе спектакъл, с вход свободен след предварителна резервация. Събитието се организира от Посолството на Италия в България и Италианския културен институт в София, в сътрудничество със Столична община и Регионален исторически музей на София.

Aterballetto съществува от почти четири десетилетия и през 2022 г. се превърна в Национален хореографски център, най-важния център за танцово изкуство в Италия. 

В основата на инициативата „Италия танцува“е идеята страната да бъде представена в символични за италианската култура по света места като италианските културни институти, посолствата и дипломатическите представителства чрез site specific представления. Те са специално създадени,
за да бъдат изнесени в сгради, зали и комплекси или в малки урбанистични или исторически значими пространства.

Спектакълът се състои от четири „микротанца“ – кратки съвременни танцови изпълнения, дело на италиански и чуждестранни световноизвестни хореографи.

1. И ВСЕ ПАК ТЯ СЕ ВЪРТИ - Обгърната в изтънчения и неосезаем костюм на Бруно Фаталот, един танцьор се движи тържествено върху варелен пиедестал, повлечен от болезнената и мистериозна нотка на „Алегрето“ на Бетовен. Неговият танц очарова и съблазнява, той е внушителен като молитвена песен.

2. NEAR LIFE EXPERIENCE - Това е изследване на различните възможности на тялото, които се отнасят до междинните усещания. Ние се доближаваме до тях, когато сме особено близо до състояния на ръба на съществуването, в които се въплъщаваме, когато припадаме, или изпаднем в транс, в моменти на екстаз.
3. AN ECHO, A WAVE - Морето е място на чудеса, на мечти и обещания, на невероятно очарование, което предава голямо спокойствие. То ни хипнотизира, поглъща и може да изпълни човек с чудесата на духа. Докато гледаме движението на танцьора, понякога откриваме това естествено и непрекъснато движение на морската шир. А двама танцьори винаги преминават през различни настроения, контрастни емоции, близост и дистанция.
4. GIG - В рок жаргона това е изпълнение от група, която е хедлайнер на събитие. Това не е пълен концерт, а кратък спектакъл, който в рамките на няколко минути цели да улови стила, вибрациите и интензивността на групата. В този нов микротанц Тортели включва двамата танцьори, за да привлече по-близо погледа на публиката.

Този проект преодолява „класическата“ динамика на сцената и премахва дистанцията между зрител и изпълнител, предназначен е за музеи, изложбени зали или емблематични пространства, но не и за театри. Уникално преживяване, което предлага на зрителите възможността да открият и
преоткрият места чрез танц, представен от италиански творци, които представляват абсолютно съвършенство в областта на италианския съвременен танц.

Спектаклите на Aterballetto Company на 27 април ще се изпълнят три пъти. Първото изпълнение е с начало от 16:30 ч., второто – от 17:45 ч. и третото – от 19:00 ч. Публиката може да избере времето, в което да присъства, като потвърди предпочитания час на имейл адрес: [email protected]

Проектът е на Главна дирекция за публична и културна дипломация към Министерството на външните работи и международното сътрудничество на Италия, организиран с Националния хореографски център Aterballetto с подкрепата на област Емилия-Романя и община Реджо Емилия.

Събитието е една от многобройните инициативи, организирани от Посолството на Италия в България и Италианския културен институт в София в сътрудничество със Столична община и културните институции, присъстващи на нейна територия. Специални благодарности на Регионалния исторически музей на гр. София, който предостави емблематичното пространство под
купола на Ларгото за реализацията на този спектакъл. Той жъне успех сред обществеността навсякъде, където е представян – в Музея на Акропола в Атина, в Националния музей на Замъка Сант’ Анджело в Рим, в културния център Хале дьо Скарбек в Брюксел и на много други места.

София, 27 април – 16:30 ч., 17:45 ч., 19:00 ч. 

Под купола на „Ларгото“ на Сердика 

Вход свободен след предварително записване на [email protected]

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай