В окото на бурята! Форум на "Стандарт" обсъжда помощта за земеделците

Казваме "Да!" на българското земеделие с дискусия за Великден

В окото на бурята! Форум на "Стандарт" обсъжда помощта за земеделците | StandartNews.com

Най-наболелите проблеми за земеделския бранш – липсата на пари за т.нар. украинска помощ и мерките за преодоляване на последствията за реколтата вследствие на засушаването, са в центъра на традиционния предвеликденски форум за защита на българското земеделие и храни, който се провежда днес.

Събитието, организирано от медия „Стандарт“, е първата от двете дискусии в рамките на националната кампания „Да! На българската храна“, която се провежда за 18-та поредна година и чиято основна цел е да подпомага родните земеделски производители, преработватели и търговци на храни,  както и да бъде медиатор в диалога между институциите и агробизнеса по отношение намирането на правилните и работещи решения за сектора.

В дискусията ще участват представители на законодателната и изпълнителната власт, както и най-големите компании в агроиндустрията у нас.

На форума ще бъдат ребром поставени темите, които утре агросекторът ще обсъжда в 17 ч. утре с премиера Димитър Главчев и новия земеделски министър Георги Тахов. 

Сред акцентите на дискусията са:

  • Бранд България – защита на българското земеделие и храни
  • Новите мерки и промени в законодателството, насочени в подкрепа на развитието и конкурентоспособността на агросектора; Възможностите за финансиране; Старатегията за развитие и достъп до българското производство – фермерските пазари; Планът за възстановяване и устойчивост;
  • Защитените марки и иновациите в агросектора;
  • Бъдещето на Европейската зелена сделка - ще претърпи ли трансформации тя и какви ще са те; Ефектът върху България;
  • Устойчиво земеделие в условия на климатична несигурност -  предизвикателства и рискове за производителността. Алтернативни подходи и модернизиране на процесите;
  • Липсата на кадри – как агросекторът ще привлече младите и ще провокира ли повече инвестиции в модерни технологии.

В рамките на дискусията ще бъде представена визията на законодателната и изпълнителната власт за развитието на земеделието и хранително-вкусовия бранш, както и предвидените мерки и промени, с които ще бъдат подпомагани и стимулирани занапред.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай