Жеравна - селото на водениците, чешмите и Йовков

Намира се на 16 км. от Котел

Жеравна - селото на водениците, чешмите и Йовков | StandartNews.com

Село Жеравна е едно от най-живописните села в България. Намира се в живописен планински район, в средния дял на Източна Стара планина, на 16 км от град Котел.

Жеравна е архитектурен и музеен резерват с добре запазени и възстановени възрожденски къщи. Селото е запазило автентичния си възрожденски облик – тесни калдъръмени улички и едноетажни или двуетажни дървени къщи, оградени от каменни стени. Някои от къщите са на повече от 300 години. 172 от къщите в селото са обявени за паметници на културата.Селото е известно и с многобройните чешми. 

За произхода на името съществуват няколко версии. Едната е, че идва от името на птицата, което е твърде неправдоподобно, понеже в района никога не кацат жерави.

Друго предположение е свързано с множеството воденици, които е имало някога от двете страни на реката, пресичаща селото. „Жерна“, „жерка“, „жерков“ са думи със старославянски корен и означават воденица. В близкото минало Жеравна се е наричала Жеруна, което след Освобождението плавно преминава в Жеравна.

През XVI век селото е било голям занаятчийски и културен център, като пресечна точка на важния път към Търновград.

В Жеравна е роден майсторът на словото Йордан Йовков. На родното си място той посвещава много от разказите си. През 1957 г.  родната му къщата е превърната в музей, показващ обстановката, в която е израснал писателят. 

Разхождайки се в селото можете да видите Къща-музей Сава Филаретов и къща-музей Руси Чорбаджи. Близо до тях се намира църквата Свети Николай, построена  през 1834 година. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай