Язовир стана любима дестинация на туристите

До село Михалково

Язовир стана любима дестинация на туристите | StandartNews.com

Най- големият язовир, построен в България от средата на 80-те години насам, е "Цанков камък". Освен мащабно хидротехническо съоръжение, той представлява и любима туристическа атракция в Западни Родопи, основно заради чудесните възможности за риболов и атрактивната разходка с лодка, която може да бъде организирана в язовира.

Намира се до село Михалково и е част е от каскадата "Доспат-Въча".

Захранва се от реките Въча и Гашня, а обемът му е 111хил. куб. метра вода. Бреговете на язовир "Цанков камък" са много стръмни и трудно достъпни, надморската му височина е около 680м. Водното огледало на язовира достига до гр. Девин, а дължината му е около 15км.

На язовира се построена водноелектрическа централа, която го превръща в източник на ток за района. Превърнал се е и в главен туристически ресурс за съседните населени места.

Освен водноелектрическа централа, язовир "Цанков камък" е и важен туристически ресурс – вече се е превърнал в любима атракция на туристите, тъй като по него се предлагат разходка с лодка (за 1 или 3 часа) и самостоятелно наемане или водни колела. Лодките и водните колела са оборудвани със спасителни жилетки и отговарят на всички норми за безопасност.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай