Внушителна крепост, спомената от Вазов, разкрива нови тайни

Намира се до град Сопот

Внушителна крепост, спомената от Вазов, разкрива нови тайни | StandartNews.com

Величествено се издига върху каменния рид, заобиколена от не една, а цели две буйни реки – Асар дере и Куру дере. Крие в себе си богато минало и вековна история, която привлича интереса на множество туристи ежегодно.

Аневското кале сгушена в живописните поли на южната част на Стара планина, крепостта е разположена на надморска височина от около 900 метра и се намира на 4 км от село Анево, близо до град Сопот. Районът крие и още други изненадващи панорамни гледки, както и антични крепостни останки, които може да посетите при пътуването си до тук. 

Позната още под името Копсис, красотата и величественият вид на крепостта Аневското кале са описани от любимия Иван Вазов в един от неговите пътеписи „Един кът от Стара планина“. Крепостта крие интересна история, която е запечатана в останките от цялостния вид на масивните ѝ стени.

Според историците е изградена през Второто българско царство и се слави като една от най-добре запазените и до ден днешен. Постройката е била наистина внушителна, като стените ѝ достигат до височина над 10 метра.

Археологическите разкопки, които са извършени тук през 1983 г., водят до откриването на керамика, монети, различни орнаменти и други артефакти, които показват, че крепостта е била най-активно действаща през XIII и XIV век.

Проучванията доказват, че в нея е кипял живот още през периода на Античността и Ранното Средновековие. Аневското кале е било част и от Освободителната война, за което свидетелства открити артилерийски снаряди.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай