Веляновата къща разкрива изумителен шедьовър

Намира се в град Банско

Веляновата къща разкрива изумителен шедьовър | StandartNews.com

Веляновата къща в гр. Банско се намира недалеч от централния площад на града и църквата "Света Троица". Сградата е образец на архитектурния тип укрепена къща от времето на Българското възраждане (ХVІІІ-ХІХв) и е отворена за посещение през 1977г.

Веляновата къща е построена през XVIII в. и представлява модерна за времето си двуетажна сграда, изградена от камък и дърво, с приземие, което включва изба и две свързани помежду си скривалища. По време на османското владичество много българи са строели укрепени къщи със скривалища, в които се приютявали при внезапни нападения от османските турци.

Зидана стълба в преддверието към скривалището го свързва със стая на жилищния етаж, където са разположени гостната, всекидневната, женската стая и работната стая.

Сградата впечатлява най-вече с украсата си - стенописи и дърворезбовани тавани, дело на Уста (майстор) Велян Огнев - представител на Дебърската художествена школа. Велян Огнев пристигнал в град Банско, за да работи по украсата на храма "Св. Троица" и местните хора в знак на благодарност му подарили тази къща. Майсторът я изографисал отвътре и отвън, превръщайки я в истинско произведение на изкуството.

Особено ценна е стенописната украса на "Синята стая", гостната и всекидневната, изкусната дърворезба на чардака, геометричните и растителни мотиви по югоизточната фасада.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай