Тайните на язовир Пчелина

На негово място е имало селище, което е потопено

Тайните на язовир Пчелина | StandartNews.com

Язовир Пчелина е уникална идея за разходка в близост до София. Той е изключително красив и разходката до него е лека и приятна, а гледките – чудни.

Една от най-красивите гледки към язовира би могла да бъде наблюдавана от неговия южен склон. Там се намира средновековната църква „Свети Йоан Летни“, която е изградена през 1350 година. От нея се открива красива панорама към цялата околия и язовира.

Истоията на язовирът започва през 70-те години, когато е построен, а преди това на негово място се е намирало село Пчелинци, откъдето идва и името му. Хората били изселени, а селото – потопено. Мястото е заличено от картата, но не и от паметта на местните.

Някои от тях още си спомнят с тъга за момента, в който е трябвало да напуснат домовете си. Но го разказват с охота, за да не бъде забравено, че все пак селото го е имало. Днес за съществуването му напомня само църквата, която се извисява над язовира. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Неграмотник
преди 3 месеца

Историята на язовирЪТ!!! Двойка ви е малко!

Откажи
Ралица
преди 3 дни

Когато взимате чужди снимки, може поне да посочвате автора. Заглавната снимка на статията е взета от блога https://bulgarianontheroad.com/2021/10/10/yazovir-pchelina/ без разрешение от автора. Моля да се свържете с мен по имейл.

Откажи