Символ на Хасково е свързван с Биг Бен. Причината

Един от символите на Хасково

Символ на Хасково е свързван с Биг Бен. Причината | StandartNews.com

Часовниковата кула на Хасково е построена в началото на 19-ти век като символ на града и на стопанския подем. Незнайно защо, през 1913 г. Градският общински съвет приема решение да бъде разрушена. 

На 8 септември 2012 г. ръководството на община Хасково прави първата копка на възстановяването на старата часовникова кула. Година по-късно, отново на празника на града – Рождество на Пресвета Богородица, Хасково възвръща един от символите си.

Единствената разлика с оригинала е часовниковият механизъм, който се сверява със сателит. В Регионалния исторически музей се пази оригиналния часовников механизъм, както и макет на старата кула.

Възстановената часовникова кула се извисява на 23 метра и е изградена от дялан узунджовски камък. На върха ѝ са поставени три циферблата и електронен механизъм с GPS сверяване, а камбанен звън отмерва изминалите часове.

Любопитен факт е, че камбаната на кулата е от леярната „Whitechapel“, произвела камбаната на Биг Бен, камбаната на свободата във Филаделфия, камбаните на Олимпиадата в Лондон и камбаните за юбилея на кралица Елизабет II… Леярната „Whitechapel“(основана 1570 г.) е вписана в Рекордите на Гинес като най-старата във Великобритания.

Старата часовникова кула на Хасково е възстановена изцяло с дарения.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай