Селце разположено в центъра на Родопите, съхранява фолкора и до днес

Намира се до Смолян

Селце разположено в центъра на Родопите, съхранява фолкора и до днес | StandartNews.com

Широка лъка е селце в самия център на Родопа планина, което пази в себе си уникалния дух на Стара България. Основано през далечния 17 в. то и до днес пази своята природа, история, архитектура, музика, което му отрежда място сред 100-те национални туристически обекта.

В Широка лъка са запазени цялостни архитектурни ансамбли, заради които селото е обявено за единствения в България по рода си архитектурно – фолклорен и етнографски резерват.

По планинските склонове, от двете страни на река Широколъшка, се спуска красивата съвкупност от традиционни родопски къщи. Ненадминати са били майсторите строители от селото и далеч из цяла България се разпростирала мълвата за техните умения.

Днес селото е останало като своеобразна изложба на Родопското изкуство. Повечето къщи са в типичния местен стил – двуетажни и триетажни с еркери и много, но малки прозорци, символ на българската архитектура.

Едно от най-големите богатства на Широка лъка е запазването на нашенския фолклор. През 1972 г. е създадено Националното училище по фолклорни изкуства, където се обучават едни от най-големите таланти на българската народна музика и хореография. Множество национални и международни отличия донасят на България кадрите на училището.

През 1971 г. в Широка лъка е създадено Средно музикално училище СМУ. Днес училището се нарича Национално училище за фолклорни изкуства (НУФИ). От цялата страна талантливи ученици се обучават по специалностите народни инструменти и пеене и български народни танци.

Също така тук през 1832 г. в селото е създадено килийно училище. Училището се намира точно до църквата „Успение Богородично“ – едно от задължителните за посещение места в Широка лъка, заедно с етнографския музей.

Читалище Екзарх Стефан се намира „на купището“, както казват местните хора за центъра на селото. На центъра са изградени паметници в чест на Капитан Петко Войвода и Екзарх Стефан.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Кирил
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи
Ирена
преди 4 месеца

Лошо написано, грешки, разхвърляно.

Откажи