Само за най-смелите, ето я най-страшната пещера

До село Кърпачево

Само за най-смелите, ето я най-страшната пещера | StandartNews.com

Пещера „Стълбица” е сред най-красивите и уникални пещери в Деветашкото плато, Северна България. Тя е подземна пещера, входът и е с размери 5-7 метра, като той слиза вертикално надолу.

Наречена е Стълбица заради стъпаловидното ѝ разположение в дълбочина, както и заради поставената в миналото от местното население дървена стълба, по която се слизало до пещерната зала. Сега достъпът до пещерната зала е по стабилна метална стълба с перила.

Пещерата е образувана в долнокредитни варовици с аптска възраст. Има едно достъпно разклонение с дължина 145 м и денивилация 4 м и едно затрупано разклонение. След входа следва 7,5 м вертикален кладенец, достигащ на върха на полуконичен гравитационен блокаж. Залата е полукръгла с диаметър 62 м. В пещера "Стълбица" могат да се видят куполни сталагмити и синтрови езера.

 За разлика от много други пещери, ако решите да я посетите, тя се намира на землище, а не хоризонтален отвор в планина. За да влезете в нея, трябва да се спуснете надолу в отвор в земята по метална стълба. След като слезете в пещерата, няма никаква светлина, освен тази която влиза от входа. Навътре можете да видите много малка част, като трябва да носите силни фенери.

До пещерата се стига като се тръгне от центъра на село Кърпачево (от читалище "Христо Кърпачев") на запад по асфалтовата улица (има табелка), която води до първия разклон в края на селото. Продължава се наляво през полето по черен път. На следващия разклон се кара отново по левия път (има табелка). Скоро следва нов разклон, на който се завива надясно по тревния път. Входът на пещера Стълбицата е на стотина метра.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай
1 Коментара
Теслата
преди 6 месеца

Супер тъпо описание . Да биеш 200-300км за десетина минути разходка. Нищо не ми стана ясно ,колко е времето за разглеждане,нито до кой областен град е . Подминавам е само заради описанието.

Откажи